Mirjam van der Schoor en Alexander Bol maken beschermingskappen voor zorgpersoneel.
Mirjam van der Schoor en Alexander Bol maken beschermingskappen voor zorgpersoneel. Foto: Alexander Bol

Jong stel schiet zorg te hulp met beschermingskappen

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Industrieel ontwerper Alexander Bol wilde graag in actie komen tegen het coronavirus. Samen met zijn vriendin Mirjam van der Schoor bedacht hij beschermingskappen voor zorgpersoneel te maken. Beide Goesenaren studeerden Engineering aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen en hun oude school ondersteunt hun actie. Inmiddels schieten ook andere bedrijven en particulieren te hulp. “We hopen deze week driehonderd maskers te kunnen uitleveren”, vertelt Bol. “We hadden niet verwacht dat de actie zo groot zou worden.” 

Voor zorgmedewerkers die geen anderhalve meter afstand kunnen bewaren tot hun patiënten biedt een gezichtskap bescherming tegen het coronavirus. Zo kunnen ze zo veilig mogelijk hun werk uitvoeren. Meerdere zorginstellingen hebben volgens Bol al interesse in het hulpmiddel. “Het Witte Kruis heeft er driehonderd besteld voor ambulancepersoneel.” 

3D-printer

Na zijn studie Engineering startte Bol zijn eigen bedrijf op, Emergo Designs. Hij beschikt onder meer over 3D-printers en die zet hij nu in voor zijn actie. “Door alle berichtgeving over het coronavirus wilden Mirjam en ik ook iets doen. We hebben vorige week een oproep gedaan op sociale media en daarna ging het snel. Zo bood de HZ aan om ons te helpen.”

De beschermingskappen worden met de inzet van inmiddels zo’n tachtig vrijwilligers geprint met een 3D-printer, vertelt Bol. “Ook bedrijven, zoals Vink Kunststoffen, GBG, 3DResponse en RP2 zetten zich hiervoor in.” De onderdelen - de kap bestaat uit zeven losse delen, waarvan twee geprinte - worden in een werkplaats bij de HZ in Vlissingen in elkaar gezet. Dan zijn ze klaar voor distributie. Het in elkaar zetten, is volgens Bol niet zoveel werk. “Dat duurt ongeveer vijf minuutjes per kap.”

Wereldwijd

“De beschermingskap is ontworpen door een Tsjechische leverancier van 3D-printers en goedgekeurd door de Tsjechische medische instanties. Het ontwerp is gedeeld via sociale media en wereldwijd opgepikt door vele personen en organisaties.” Bol heeft het ontwerp samen met het Witte Kruis aangepast en dat is nu goedgekeurd, vertelt de industrieel ontwerper. “De kap was boven open en in ons ontwerp is die nu dicht.” Ook is de nieuwe kap groter. “Onze kap loopt van oor tot oor, in plaats van van slaap tot slaap. Zo biedt de kap meer bescherming.”

Bol en Van der Schoor roepen iedereen met een 3D-printer op om te helpen. “De kap is simpel te printen”, zegt Bol. “De print bestaat uit twee delen en duurt ongeveer drie uur.” Er hebben zich volgens Bol al meer dan tachtig particulieren gemeld en sommigen hebben zelfs meerdere printers tot hun beschikking. “Zij komen uit het hele land, zelfs uit België en Duitsland. We horen dan dat mensen thuis zitten en graag iets willen doen. Als we samen duizend tot tweeduizend kappen kunnen maken, zou dat fantastisch zijn.”

Tussenoplossing

Naast vrijwilligers roepen de twee initiatiefnemers ook zorginstellingen op zich te melden. “We zoeken zorginstellingen in heel Nederland met schaarste aan beschermingskappen. Zij kunnen de kappen tegen kostprijs inkopen.” Het gaat niet om mondkapjes, benadrukt Bol. “Mondkapjes worden genaaid en vanwege het stoffen materiaal is het productieproces lastiger te automatiseren.” 

Bol en Van der Schoor willen samen met de aangesloten bedrijven en vrijwilligers zoveel mogelijk zorgorganisaties helpen, maar Bol benadrukt dat hun actie een tussenoplossing is. “Wij proberen zoveel mogelijk kappen te maken, maar dit is een hobbymatig initiatief en niet dé oplossing. We hopen dat binnen enkele weken een grote fabriek de productie kan uitvoeren."

Meer informatie

Zorginstellingen die beschermingskappen nodig hebben en vrijwilligers die willen helpen met de productie kunnen mailen naar Alexander Bol via
info@emergo-designs.nl. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief