Afbeelding

Plan voor veiligere Veerse schoolomgeving

Algemeen

DOMBURG - In de gemeente Veere staan de komende tijd verschillende verkeersprojecten op stapel. Het college van burgemeester en wethouders wil 100.000 euro investeren in het veiliger maken van de omgeving van scholen. Ook begint dit jaar de voorbereiding van de reconstructie van de Prelaatweg in Aagtekerke en Dorpsstraat en Noordweg in Oostkapelle.

Deze plannen staan in het nieuwe GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan) dat de Veerse raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling dinsdag (4 april) behandelt.

Fietsparkeren Hierin stelt het college de gemeenteraad voor 20.000 euro beschikbaar te stellen voor het vergroten van de capaciteit voor fietsparkeren in Domburg, Oostkapelle, Veere, Vrouwenpolder en Zoutelande. De gemeente vindt duurzaam vervoer belangrijk. ‘In de bebouwde kom is de auto te gast’, staat in het GVVP. ‘Dit betekent meer stimulans voor de voetganger en fietser.’

Veilig Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid bij basisscholen willen b&w een ton uittrekken. ‘Bij het halen en brengen van kinderen doen zich regelmatig onveilige situaties voor, maar gelukkig gebeuren er bijna nooit ongelukken.’ Het college vindt het belangrijk te zorgen voor overzichtelijke en veilig ingerichte schoolomgevingen. Veere vindt het belangrijk dat bij scholen auto’s langzaam rijden, de kruispunten veilig zijn, in een zone van 25 meter een stop- en parkeerverbod geldt, er een veilige oversteek voor voetgangers is en voldoende opstelruimte voor ouders en hun fietsen.’

Aanpassingen Voor het verbeterplan beoordeelde een verkeersveiligheidonderzoeker de situatie bij de scholen. Er komen aanpassingen bij de J.W. Versluijsschool in Aagtekerke, De Golfslag in Domburg, ’t Klinket en De Sprong in Koudekerke, Boazschool in Meliskerke, De Lispeltuut en Eben Haëzerschool in Oostkapelle, De Goede Polder in Vrouwenpolder en De Lichtstraal in Westkapelle. ‘Wanneer er nieuwe meldingen zijn over onveilige schoolomgevingen worden die opnieuw beoordeeld.’

Duinweg Voor 2017 staan ook kleinere projecten op de rol, zoals het verbeteren van de aansluiting van het fietspad van de Duinweg in Oostkapelle, het verbeteren van de looproute bij de Jan Vaderstraat en Valkenburgstraat in Meliskerke en de looproute van camping Elzenoord naar het dorpshart van Vrouwenpolder.

Prelaatweg In Aagtekerke begint de reconstructie van de Prelaatweg en in 2018 de reconstructie van de Dorpsstraat in Oostkapelle. Voor 2019 tot en met 2021 stellen b&w voor de Noordweg in combinatie met de Dorpsstraat in Oostkapelle (2019), de Torenstraat in Meliskerke (2020) en de Dorpsstraat in Gapinge (2020) te reconstrueren.

De Veerse gemeenteraad bespreekt het GVVP in haar vergadering van dinsdag (4 april) en neemt er donderdag 20 april een besluit over.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief