Logo internetbode.nl/middelburg

Gemeente en voetballers zijn konijnen met hekken te slim af

DOMBURG – In strijd tegen konijnenholen op Veerse sportcomplexen zijn afgelopen zomer hekken geplaatst rond de hoofdvelden in Westkapelle, Domburg (foto), Zoutelande, Serooskerke en Oostkapelle. De gemeente Veere evalueert deze aanpak en bekijkt samen met de sportclubs of hekwerken rond de tweede velden of trainingsvelden ook nodig zijn. Na van alles te hebben geprobeerd tegen gaten in de grasmat lijken de hekwerken het antwoord te zijn, vertelt Wilmar Stouten van de gemeente Veere.


De afgelopen jaren is de overlast door konijnen op de sportvelden toegenomen in de gemeente Veere. De knaagdieren graven in de velden en hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties.

Roofvogel De konijnenpopulatie kent pieken en dalen, maar de laatste jaren hebben de gemeente en voetbalverenigingen hun handen vol aan het weren van de dieren om blessures te voorkomen. Allerlei maatregelen zijn uitgeprobeerd. Zoals de inzet van een roofvogel. “Dat is niet geslaagd”, vertelt Wilmar Stouten, toezichthouder groen bij de gemeente Veere. “Als er dertig, veertig konijnen bijkomen en zo’n roofvogel vangt er eens eentje, dan maak je geen vorderingen. En op den duur hebben ze de roofvogel ook door.”

Vossenpoep Ook met een vlieger in strijd tegen de konijnen bleek dat de knaagdieren niet dom zijn. “Als afschrikmethode plaatsten we op de velden een stok met een vislijn en daaraan een ronddraaiende nepvogel. Dat ging drie weken goed en toen merkten ze dat die vogel nooit een konijn pakte”, lacht Stouten. Geurstoffen zijn ook uitgeprobeerd. “Een paar jaar geleden zijn die ingezet rond de velden. Ik heb nog nooit zoveel konijnen gezien.” Korrels gedrenkt in vossenpoep hielden de konijnen wel op afstand. “Maar het publiek rook het ook, haha.”

Remedie Met de hekken is volgens Stouten eindelijk een remedie gevonden tegen de konijnenholen. De ambtenaar heeft deze oplossing, met kunststof strips tussen de spijlen, zelf bedacht. “Je moet creatief zijn, hè”, lacht Stouten. “Buurgemeenten en andere clubs zijn er al naar komen kijken.”

Kunstgrasveld De hekken zijn afgelopen zomer geplaatst rond de hoofdvelden van voetbalvereniging Oostkapelle, de Noormannen in Westkapelle, voetbalvereniging Domburg, de Meeuwen in Zoutelande en voetbalvereniging Serooskerke. Bij VCK in Koudekerke staat nog geen hek rond het hoofdveld, omdat dit een kunstgrasveld is en daarin kunnen konijnen niet in graven. “Bovendien vindt de vereniging een hek niet nodig, omdat er weinig konijnen zitten. De velden liggen tussen het dorp en een brede watergang.” Voor de tweede fase bekijken de gemeente en club of het met het oog op de toekomst toch goed is om een hek te plaatsen. Bij het geprivatiseerde sportcomplex van voetbalvereniging Veere valt de konijnenoverlast volgens Stouten mee. “In Zoutelande hebben ze zelf gaas rondom het hele complex aangebracht.”

Budget Om extra maatregelen te treffen tegen de konijnenoverlast stelde de Veerse gemeenteraad 65.000 euro beschikbaar voor 2016. Dat budget is volgens het college van burgemeester en wethouders nog niet helemaal op. Als voor nieuwe acties dit jaar extra geld nodig is, willen b&w de gemeenteraad om extra geld vragen.

Vrijwilligers De gemeente bekijkt de komende tijd samen met de sportclubs hoe ze de konijnen verder bestrijden. “Of er een hek langs een tweede veld of trainingsveld komt, ligt bijvoorbeeld aan de bezetting.” Veere doet bij het nemen van maatregelen een beroep op de inzet van leden en vrijwilligers van de verenigingen. “Ze kunnen meebetalen aan maatregelen of zelf de handen uit de mouwen steken.”

FOTO ANNET EEKMAN<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief