Afbeelding

‘Eindelijk weer sjezen in Koudekerke’

Algemeen

KOUDEKERKE - Het is feest bij de Koudekerkse Ringrijders Vereniging (KRV). Voor de viering van het 65-jarig jubileum vrijdag is het gelukt een sjezenwedstrijd te organiseren op het Dorpsplein. “Dat is heel bijzonder, want het is meer dan twintig jaar geleden dat er sjezen reden in Koudekerke”, vertelt Marcia van Dijke van de jubileumcommissie van de KRV.

De sjezenwedstrijd vindt vrijdag (15 juli) plaats tussen 16.00 en 20.00 uur. “Het kost veel tijd en veel werk om alles te versieren voor een sjezenwedstrijd en dat is één van de redenen waarom ze er niet meer zo vaak zijn”, vertelt Marcia van Dijke. Ook zijn de historische sjezen niet op iedere straathoek te vinden. “Gelukkig zijn er koppels die hun sjees willen delen. Daardoor kunnen er meer koppels meedoen aan de wedstrijd.” Van Dijke verwacht dat er vrijdag zo’n vijftien verschillende versierde sjezen aan de start verschijnen en ongeveer twintig in dracht geklede koppels. “Er zijn veel Walcherse deelnemers en ook een Bevelandse stel, want oud-leden mogen ook meedoen.”

Versieren Grote sjezenwedstrijden zijn er nog in Middelburg en Vlissingen. Met de kleinere meegerekend zijn er volgens van Dijke nog ongeveer zes per jaar. “Bij het sjezen rijden bij het Abdijplein in Middelburg vorig jaar kwamen we op het wilde idee om voor ons jubileum ook een sjezenwedstrijd te houden.” De KRV koos bewust voor vrijdag als datum, een dag na de folkloristische dag met sjezen rijden in Middelburg. “Er gaat zoveel tijd zitten in de paarden en sjezen versieren en alles invetten bijvoorbeeld en dat is nu al gedaan voor de wedstrijd in Middelburg. Daardoor doen de deelnemers sneller mee. We krijgen veel enthousiaste reacties. Oud-leden vinden het prachtig om te komen kijken. We hopen dat we weer vaker sjezenwedstrijden kunnen houden in Koudekerke.”

Gekkigheid Naast de bijzondere wedstrijd is er vrijdag ook een markt op het Dorpsplein met onder andere Zeeuwse sieraden, brocante en demonstraties en de Zeeuwse klederdrachtgroep Ons Boeregoed verkoopt babbelaars. Als afsluiter geeft Harmonie Voorwaarts een mini-concert op het veld rondom de kerk. Op zaterdag 10 september is er nog een jubileumwedstrijd en is er ook aandacht voor de jubilarissen. “Dan gaan we weer verkleed ringrijden. Dat hebben we als gekkigheid als eens eerder gedaan en viel toen ook in de smaak.” Die humor typeert volgens van Dijke - volgend jaar 25 jaar lid - haar ringrijdersvereniging. “Gezelligheid en ontspanning is bij ons heel belangrijk. Tuurlijk vinden we goede prestaties leuk, maar missen we eens een ring, dan is dat niet zo erg”, lacht ze. “De KRV is ook een hele vrije vereniging. Zo rijden jong en oud door elkaar, zoals vrijdag ook. We hebben gelukkig veel jonge aanwas.” Ook dat is volgens van Dijke deels te danken aan de fijne sfeer bij de vereniging. “We halen met gemak het 70-jarig jubileum.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief