Afbeelding

Vijf Veerenaren koninklijk onderscheiden

Algemeen

DOMBURG - In het stadhuis in Veere en op Landgoed Overduin in Oostkapelle reikte burgemeester Rob van der Zwaag van Veere dinsdag koninklijke onderscheidingen uit aan vijf Veerenaren. Harry Buiter uit Veere is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Lidy Weststrate-Rombouts uit Koudekerke, Corry Moens-Jobse uit Aagtekerke, Rob Augustijn uit Oostkapelle en Pieter Lievense uit Aagtekerke mogen zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Harry Buiter ontving zijn onderscheiding, omdat hij onder meer van 1966-1983 actief is geweest voor de Koepeldienstcommissie (Rijswijk) door het organiseren van jeugddiensten in de Haagse Regio verdeeld over alle wijkkerken. Sinds 1995 is Buiter nauw betrokken bij de Stadsraad Veere waarbij hij op diverse gebieden hulp en ondersteuning biedt. Van 2006-2014 is hij ouderling en voorzitter geweest van het college van kerkrentmeester van de PKN-gemeente Veere. Ook was de heer Buiter betrokken bij de organisatie van de open tuinen dagen in de stad Veere en van 2010-2016 was hij voorzitter van de Stichting Delta Cultureel in Veere.

Weststrate-Rombouts Lidy Weststrate-Rombouts kreeg haar onderscheiding, omdat zij zich onder meer sinds 1978 inzet voor de Stichting Vluchtelingenwerk en gezinnen heeft begeleid en wegwijs gemaakt in de Nederlandse samenleving. Van 2002 tot 2015 is zij lid geweest van de Dorpsraad Koudekerke. Sinds 2009 is ze werkzaam als vrijwilliger bij het Woonzorgcomplex de Brouwerij in Koudekerke. Sinds 2000 is ze vrijwilliger voor de ANBO en bezorgt attenties bij jubilea, verjaardagen en ziekte.

Lievense Pieter Lievense ontving zijn onderscheiding, omdat hij zich al sinds 1974 inzet voor de Protestantse Kerk Aagtekerke (PKA) als kerkrentmeester en ouderling en de kerkledenadministratie verzorgt. Sinds 1978 is hij penningmeester van zangvereniging Nut en Genoegen en is hij betrokken bij de organisatie van de rommelmarkt.

Moens-Jobse Corry Moens-Jobse kreeg haar onderscheiding, omdat ze onder meer van 1978 tot 2008 diaken van de protestantse kerk Aagtekerke is geweest en in die functie verantwoordelijk voor de zendingscommissie (later diaconale werkgroep), de organisatie van de rommelmarkt en de financiële administratie van de diaconie. Van 1999 tot 2010 nam zij het initiatief en organiseerde zij herdenkingsdiensten voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2006 is ze secretaris en bestuurslid van de Zonnebloem afdeling Middelburg en vanaf 2011 werkt zij als vrijwilliger bij zorgcentrum Sandenburgh Veere.

Augustijn Rob Augustijn kreeg zijn onderscheiding, omdat hij onder andere sinds 2002 bestuurslid is van de Nederlandse Patiëntenvereniging afdeling Walcheren (NPV). Van 1998 tot 2014 was hij voorzitter van de afdeling Walcheren van Stichting Dorcas en verrichtte hij veel werk op het gebied van promotie en administratie. Van 2002 tot 2012 was hij secretaris van de werkgroep ontwikkelingssamenwerking en milleniumwerkgroep van de gemeente Veere geweest. Van 1998 tot 2010 was hij lid van de Cliëntenraad Ziekenhuis Walcheren tot aan de fusie met de Oosterscheldeziekenhuizen tot ADRZ (Admiraal De Ruyter Ziekenhuis).

FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / XANDER KOPPELMANS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief