Ingeblikt zonlicht op sterrenwacht Middelburg

  algemeen


MIDDELBURG - Op de sterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg is de traditionele ‘blikjesavond’ op vrijdagavond 20 juni.

Ze verwachten heel veel zogenaamde blikjescamera’s te openen die een half jaar lang ergens in Zeeland en daarbuiten zijn opgehangen om de baan van de zon langs de hemel vast te leggen. Elk half jaar vinden ruim 100 blikjes-camera’s hun weg bij enthousiaste zonnewaarnemers in de provincie en daarbuiten die het zonlicht hebben ingeblikt. Nu de zon z’n hoogste punt aan de hemel deze week gaat bereiken, is het tijd om de blikjes weg te halen. Zaterdag 21 juni is het namelijk de langste dag.

Solargraphy-experiment

De blikjescamera of pinhole camera bestaat uit een blikje waarin een minuscuul gaatje is geprikt.

Dit gaatje werkt als een optische lens: het omgevingsbeeld wordt omgekeerd geprojecteerd in de binnenkant van het blikje, op de zijde tegenover het gaatje. Daar wordt het beeld opgevangen door een velletje fotopapier. Solargraphy komt van de woorden ‘solar’ = zon, en ‘graphy’ = schrijven. In de zomer beschrijft de zon een hoge baan boven de horizon en in de winter een lage baan. Dat komt door de schuine stand van de aardas ten opzichte van de zon.

Iedere dag vanaf 21 december (kortste dag) wordt de zonnebaan iets hoger. Wilt men ook meedoen met dit project? Ga vrijdagavond 20 juni om 19.30 uur langs bij de sterrenwacht aan de Herengracht 52. Vanaf 21 juni gaat de zon weer dalen en kan een nieuwe opname worden gestart met een belichtingstijd van maar liefst 6 maanden.

Meer info op: http://www.lansbergen.net/site/solargraphy-project.html 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief