Blazen bij alcoholcontrole

algemeen

MIDDELBURG - De politie houdt regelmatig alcoholcontroles. Waarom doet zij dit, hoeveel mag men drinken en wat gebeurt er als men moet blazen?

Jaarlijks zijn er 150 doden en 3.500 ziekenhuisgewonden in het verkeer te betreuren, veroorzaakt door bestuurders met teveel alcohol op. Naast gewonden en doden, veroorzaken dronken bestuurders veel schadeongevallen. Daarom controleert de politie op alcohol in het verkeer. Men mag geen voertuig besturen als men onder invloed is van alcohol, drugs en medicijnen. Oók fietsen is dan verboden. De alcohollimiet is 0,5 promille (=220 ug/l uitgeblazen lucht). Voor beginnende bestuurders is dit 0,2 promille (88 ug/l). Een enkel glas bier kan al te veel zijn. De slogan is niet voor niets 100% BOB, 0% OP. De politie kan een ieder staande houden en vragen om te 'blazen'. Men is verplicht aan deze ademtest mee te werken. Doet men dit niet, dan wordt proces-verbaal opgemaakt. Uitslag van de ademtest bepaalt of men mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Op het bureau moet men twee keer blazen in een speciaal apparaat voor een definitieve meting die dient als bewijsmateriaal. Is men om medische reden niet in staat om te blazen, dan moet men een bloedproef ondergaan.

Straffen

De lichtere overschrijdingen handelt de politie zelf af. Zwaardere overtredingen (meer dan 351 ug/l) legt de politie voor aan het Openbaar Ministerie. Straffen variëren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen. Mogelijk moet men daarnaast een verplichte cursus volgen. Deze duurt enkele dagen en moet men zelf betalen. Wie niet komt opdagen, raakt direct zijn rijbewijs kwijt. De kans is ook aanwezig dat men alleen nog mag rijden in een auto met een alcoholslot.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief