Guillermo van Pamelen Nederlands Kampioen Huurkarts

Door: Anja Dockx Sport

MIDDELBURG - Guillermo van Pamelen (14 jaar) uit Middelburg is Nederlands Kampioen Huurkarts junioren geworden. Met een ruime voorsprong wist hij deze titel te pakken.

Bij Indoor Karting Middelburg werd vorige week de finalerace van het Nederlands Kampioenschap Huurkarts (NKH) gereden. Op verschillende binnen- en buitenbanen in heel Nederland en België waren 11 wedstrijddagen met 4 races. De 4 races werden allemaal vooraf gegaan door een one-lap (1 ronde) kwalificatie waarin de startpositie voor de race werd bepaald.

Guillermo had al een grote voorsprong opgebouwd in het algemene klassement, dat de titel al voor hem was. Uiteraard wilde hij op zijn thuisbaan de laatste wedstrijd winnen. Viermaal kwalificeerde hij als eerste en won ze allemaal. Hiermee werd het Nederlands Kampioenschap Huurkarts junioren 2017 een feit.

Huldiging
In Eindhoven vond afgelopen weekend de huldiging plaats. Voor drie kampioenschappen werd Guillermo daar gehuldigd. Nederlands/Belgisch Kampioen GK4 outdoor-Formula Honda 2017, Nederlands Kampioen Huurkarts 2017 en een 2e plaats bij Dutch Belgium Kart Challenge (DBKC) 2017.
Sinds zijn 6e jaar doet Guillermo aan indoorkarten. Op banen als Middelburg en Roosendaal leer je goed technisch rijden. Hiermee heb je voorsprong op je concurrenten, zowel indoor als outdoor. Ook is het belangrijk om tactisch te kunnen denken. Bij wedstrijden moeten er pitstops gemaakt worden. Doe je dat te vroeg of te laat, dan kan het je positie of overwinning kosten.

Wedstrijden komend jaar
Komend jaar gaat Guillermo meedoen met grote indoorwedstrijden. In januari gaat hij naar Engeland en verdedigt hij zijn titel Open Zeeuws Kampioen junioren in Middelburg. In februari rijdt hij mee met het nieuwe Europese Kampioenschap junioren en de klasse vanaf 14 jaar (halve finale 2017). In april het Pools Kampioenschap (finale in 2017 junioren) en het Wereld Kampioenschap (halve finale in 2017).
Bij veel van deze wedstrijden zal hij vaak de jongste, kleinste en de lichtste zijn. Aangezien alle wedstrijden op gewicht worden gereden moet hij, afhankelijk van de wedstrijd, 32-42 kilo lood meenemen. Volwassenen hebben het voordeel dat zijn door hun lengte gemakkelijker met hun lichaam kunnen meesturen. Uiteraard gaat hij voor een zo'n hoog mogelijk resultaat.
Bij het indoorkarten rij je in huurkarts. Het kan gebeuren dat je een minder kartje loot en hierdoor minder kan presteren als anders. Bij het outdoorkarten rij je in een eigen kart. Die stel je samen met de monteur af om zo de wedstrijd proberen te winnen.
Het komende jaar hoopt hij zich ook te gaan richten op een hogere klasse in het outdoorkarten. De snelheid in deze karts is hoger dan zijn huidige klasse. Hiervoor moet er goed getraind worden om de kart goed onder controle te houden. Zijn grootste doel is om over een paar jaar coureur in de autosport te worden. Het outdoorkarten is daarvoor een goede opstap.
Om zijn droom volgend jaar in het outdoorkarten waar te maken, is Guillermo nog op zoek naar sponsors. Heeft u interesse? Stuur hem een berichtje of kijk op zijn website http://www.kartingguillermo.simpsite.nl/home U kunt hem volgen via zijn Facebook of Instagram. Uiteraard bent u welkom bij zijn wedstrijden en trainingen.[l]