Afbeelding
Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ben Biondina

'Hulpverlening schoot tekort bij overlijden baby'

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - De inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie hebben onderzoek verricht naar de hulpverlening aan het gezin uit de gemeente Veere waarin in 2016 een baby overleed. Zij concluderen dat de hulpverleningsinstanties beter hadden moeten samenwerken. "Confronterend en treurig", reageert de Middelburgse wethouder Saskia Szarafinski.  

De overleden baby was vier maanden oud. Het gezin woonde in de gemeente Middelburg, maar verbleef de laatste maanden in de gemeente Veere. 
Naast het lopende strafrechtelijke onderzoek hebben ook de inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie de zaak onderzocht.

Samenwerking
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de organisatie van jeugdhulp. "Vanuit die verantwoordelijkheid hebben we als gemeenten, samen met een aantal organisaties, hulp geboden in dit gezin", aldus Szarafinski. Het onderzoek van de inspecties richtte zich op de kwaliteit van de hulpverlening, het professioneel handelen en mogelijke tekortkomingen hierbij. "De inspecties concluderen dat de professionals oog hadden voor de ontwikkeling en veiligheid van de kinderen. Ondanks de goede intenties en inspanningen schoot de hulpverlening tekort, omdat de professionals onvoldoende samenwerkten. Zo vonden wisselingen in de regie plaats, was er vanuit het strafrechtdomein nog een tweede regievoerder en stemden beide regievoerders onvoldoende met elkaar af. Niet alle professionals beschikten over alle beschikbare informatie. Plannen werden niet in samenhang uitgevoerd." 

Verbeterplan
Szarafinski noemt de bevindingen 'confronterend en treurig'. "Het is een duidelijke conclusie waarvan we moeten leren. De inspecties zien verbeterpunten en dragen ons op die door te voeren. Met zijn allen, gemeenten en betrokken organisaties, onderschrijven we de verbeterpunten." In april is er volgens de wethouder een gezamenlijk verbeterplan met maatregelen klaar. "Daarmee zorgen we ervoor dat we er alles aan doen om de zorg en veiligheid beter op elkaar af te stemmen om de kans op dergelijke tragische gebeurtenissen te verkleinen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief