Afbeelding

'Vijf procent driejarigen leeft in risicogezin'

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Vijf procent van de Zeeuwse driejarigen groeit op in een gezin met verhoogd risico, zoals armoede of geweld. Dat blijkt uit de nieuwe Jeugdmonitor.


De Jeugdmonitor van ZB Planbureau is een onderzoek onder ouders van jonge kinderen. Het is afgelopen voorjaar voor de vijfde keer gehouden. 'De meeste driejarigen in Zeeland groeien op in een gezin met beide ouders en zonder verhoogd risico', laat het planbureau weten. 

Buiten
'Steeds meer ouders zijn tevreden over de woonbuurt. Groenvoorziening en veilige stoepen scoren het hoogst. Over de hygiëne op speelplaatsen is één derde van de ouders ontevreden. Buiten spelen doen jonge kinderen vooral in de tuin. Spelen op straat of in een speeltuin is minder populair geworden.'

Kinderopvang
Ouders kiezen voor diverse vormen en combinaties van opvang voor hun kinderen. 'Van de driejarigen die naar de opvang gaan, zijn de meesten bij de onbetaalde oppas, zoals opa en oma, of bij het kinderdagverblijf.'

Onderzoeksresultaten
Eens in de vier jaar komt de Jeugdmonitor Zeeland uit. 'In totaal hebben ruim 1300 ouders de vragenlijst over hun kinderen, geboren in 2013, ingevuld.' De uitkomsten van het onderzoek zijn hier te lezen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief