Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Modelbouwshow blijft zichzelf verbeteren

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Misschien ziet de argeloze bezoeker het niet meteen, maar de Modelbouwshow in de Zeelandhallen is elk jaar weer net iets anders dan de voorgaande editie. "We blijven werken aan de details", zegt Jan van 't Veen, de motor achter de tweedaagse beurs, die al meer dan een kwart eeuw door duizenden modelbouwers wordt bezocht.

Ook dit jaar is het allemaal weer net iets anders dan vorig jaar, toen de Modelbouwshow haar 25-jarig jubileum vierde. Thema van de show op zaterdag 24 en zondag 25 februari is plastic bouw. “In de tweede hal staat al jaren een circus van Playmobil, ook plastic bouw. Dit jaar hebben ze meer ruimte en een hele kermis erbij gemaakt. Iemand die voor het eerst komt, ziet het misschien niet, maar dat zijn van die leuke veranderingen.”

Het thema komt ook duidelijk naar voren bij de hoofdingang. Daar laten leden van de landelijke vereniging International Plastic Modellers' Society Nederland (IPMS) hun mooiste en meest spectaculaire creaties, zoals vliegtuigen, auto’s, schepen en science fiction-achtige ontwerpen, zien aan het publiek. “Het is een grote tak binnen de modelbouw. Zelf organiseren ze ook veel dingen, maar ze zijn elk jaar aanwezig in Goes. Nu met een grotere afvaardiging dan andere jaren.”

Carrera

Bezoekers maken natuurlijk tijdens een rondje door de Zeelandhallen natuurlijk ook weer kennis met alle andere takken van de modelbouw. Zo rijden in de Noordzeehal weer de vooral onder jonge bezoekers populaire tanks en vrachtwagens rond. Ook is daar de Carrera-baan te vinden waar jong en oud ook zelf een rondje mag rijden met de race-auto’s. “De baan is nog nooit zo groot geweest”, aldus Jan van ‘t Veen.

Trams

Verder zijn in de grootste van de drie hallen de treinen te vinden. “Er staan meerdere banen die nog nooit te zien zijn geweest”, vertelt de organisator, die zelf ook modeltreinen heeft. “De trend is dat de banen kleiner worden. Er is er zelfs eentje van één bij één meter.” Van ‘t Veen belooft veel afwisseling. Zo zien bezoekers trams van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij rondrijden en reis je op een paar vierkante meter door half Europa met een Nederlandse, een Duitse en ‘een heel mooi Frans spoorbaantje’. Een andere blikvanger is de Jeep op ware grootte met allerlei modellen op de motorkap. “Ik heb hem een paar keer op beurzen in het land gezien, maar hij kon nooit komen naar Goes. Nu wel. Het is heel bijzonder om te zien.”

Tijdens zijn vele bezoeken aan modelbouwbeurzen in binnen- en buitenland blijft Van ‘t Veen nieuwe modelbouwers ontmoeten. “Je moet er nog steeds veel energie in steken, maar ik houd er ook veel aan over. Zo heb ik de afgelopen jaren veel vrienden gemaakt.” Dit jaar staan er veel nieuwe deelnemers uit België en Duitsland in Goes. “De meeste wil ik zelf zien voordat ze komen, omdat ik altijd honderd procent ga voor kwaliteit. Maar ik krijg via de mail nog steeds veel aanmeldingen van mensen die graag een keertje willen komen. Soms ga ik in op zo’n verzoek.”

De Oosterscheldehal is al jaren het domein van het Festijn met Bouwstenen. De organiserende vereniging De Bouwsteen biedt daar plaats aan ruim 800 bouwers, van jong tot oud. Er zijn zowel kleine als grote bouwwerken van Lego te zien. Kinderen mogen zelf ook weer een kunstwerkje bouwen aan de tafels.

Pendelbus

Voor bezoekers die met de trein komen rijdt er op beide dagen een klassieke pendelbus tussen het treinstation en de Zeelandhallen. Een enkeltje kost één euro. De toegangsprijs is op beide dagen elf euro per persoon. Kinderen tot twaalf jaar betalen de helft.

Meer informatie is te vinden op de website www.zeelandhallen.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief