John van Wallenburg (l) en Anton van Haperen tonen de plek voor het zonnepark. FOTO ANGELA HOOGESTEGER
John van Wallenburg (l) en Anton van Haperen tonen de plek voor het zonnepark. FOTO ANGELA HOOGESTEGER Foto: Angela Hoogesteger

Koudekerke werkt aan park met 10.000 zonnepanelen

Door: Britta Janssen Algemeen

KOUDEKERKE – De Coöperatie Energieneutraal Koudekerke/Dishoek werkt aan de realisatie van een zonnepark op de voormalige vuilstortplaats aan de Braamweg in Koudekerke. De coöperatie hoopt dat de bouw van het park met 10.000 zonnepanelen voor de zomer kan beginnen.

Een vergunning voor het zonnepark en subsidie van het Rijk zijn al binnen, vertellen voorzitter John van Wallenburg en secretaris Anton van Haperen van de Coöperatie Energieneutraal Koudekerke/Dishoek. De provinciale coöperatie Zeeuwind ondersteunt de nieuwe lokale coöperatie bij het realiseren van het zonnepark in Koudekerke.

Zelfvoorzienend
Volgens Van Wallenburg en Van Haperen past het zonnepark in de dorpsvisie Koudekerke/Dishoek 2030, die door de dorpsraad en ondernemersvereniging is opgesteld. In de visie staat dat Koudekerke en Dishoek in 2030 energieneutraal - evenveel energie zelf opwekken als er gebruikt wordt - willen zijn. “Volledig zelfvoorzienend is onze langetermijnvisie”, vertelt Van Wallenburg.

Gemeenschapszin
In het zonnepark wil de coöperatie tienduizend zonnepanelen plaatsen om energie op te wekken. “Daarvoor is bijna 2,8 miljoen euro nodig, waarvan 250.000 euro aan eigen vermogen”, vertelt Van Wallenburg. De coöperatie hoopt dit bedrag in Koudekerke en Dishoek op te halen. “250.000 euro lijkt veel, maar als 250 mensen allemaal duizend euro inleggen, ben je er”, aldus Van Wallenburg. “Sparen op de bank levert een lage rente op, investeren in het zonnepark biedt meer rendement. En je draagt tegelijkertijd bij aan de energietransitie.” Ook denken de twee dat het project de gemeenschapszin versterkt.

Winst
Inwoners van Koudekerke en Dishoek kunnen lid worden van de coöperatie en financieel deelnemen in het zonnepark. “Leden beslissen mee over de aanwending van de winst. Die besteden we in Koudekerke en Dishoek voor nieuwe activiteiten op het gebied van de energietransitie”, aldus Van Haperen. Zo is er het plan om in de toekomst te voorzien in energieopslag van de opgewekte stroom door middel van batterijen.
De Coöperatie Energieneutraal Koudekerke/Dishoek brengt nu de precieze kosten en het rendement van het zonnepark in beeld. Die presenteert ze tijdens een ledenvergadering in het voorjaar.

Belangstelling
Inmiddels hebben honderddertig huishoudens uit Koudekerke en Dishoek zich volgens Van Haperen en Van Wallenburg als belangstellende aangemeld voor het zonneparkproject. De website van de Coöperatie Energieneutraal Koudekerke/Dishoek is in ontwikkeling. Mail voor meer informatie naar zonkoudekerke@gmail.com. 

BIJDRAGE ANGELA HOOGESTEGER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief