De beurs is voor mensen die graag duurzamer willen leven. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / BEN BIONDINA
De beurs is voor mensen die graag duurzamer willen leven. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / BEN BIONDINA Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ben Biondina

DuurzaamTuus is nieuwe beurs in Zeeland

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - De nieuwe Zeeuwse Duurzaam Tuus beurs vindt zaterdag 24 maart plaats in Middelburg.

De beurs voor het hele gezin vindt plaats in Studio A58 op het ZEP-terrein. De Duurzaam Tuus beurs is anders dan anders, aldus initiatiefnemer Marco van Elswijk. Hij gaat niet uit van concurrentie, maar van de doelen die we delen.

Standhouders
De standhouders zijn ondernemers, adviseurs en leveranciers van duurzame oplossingen, producten en diensten. Er staan makelaars, woningcorporaties, notarissen, verzekeringsmaatschappijen, groene hypotheekverstrekkers en banken. Zij geven de bezoeker persoonlijk advies op hun eigen vakgebied. Gemeenten geven hun visie op allerlei ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in hun regio.

Oplossingen
Verder biedt de beursvloer informatie en oplossingen voor: energiebesparing, duurzame mobiliteit, afval & recycling, duurzame innovaties, duurzame oplossingen voor kantoor, duurzame producten, licht & geluid, veilig werken, woningbouw, circulaire economie, duurzaam wonen, zonnepanelen, wind, isolatie- en warmteoplossingen, gezond leven zonder stress.

Bewust

De beurs richt zich op mensen die bewust willen leven en op het gebied van duurzaamheid hun verantwoordelijkheid willen nemen. Duurzaam Tuus kiest ervoor om niet te veel standhouders uit te nodigen die hetzelfde aanbieden. Dat betekent dat er een grote variëteit is aan informatie. De beurs richt zich niet alleen op gezinnen, er is ook een speciaal aanbod voor verenigingen, stichtingen, VVE's en energiecoöperaties.

Eerlijk
De organisatie is een samenwerking tussen beursorganisator NewWay2Go, verbinder Stichting De Zeeuwse Uitdaging en digitaal vangnet Stichting Digisteun. Het grote probleem bij duurzaamheid, volgens Van Elswijk, is dat te veel organisaties op hun eigen gebied bezig zijn en proberen consumenten te overtuigen. Mensen zien door de bomen het bos niet meer, omdat al die bedrijven alleen hun eigen oplossing aanbieden als de beste. Het is zaak dat alle alternatieven eerlijk op een rij worden gezet. De beurs moet daarbij uitlokken dat mensen durven te vragen, durven te leren van elkaar en mét elkaar.

Kenniskaravaan
Een belangrijk onderdeel van de beurs is de Kenniskaravaan, georganiseerd door Stichting De Zeeuwse uitdaging. Tussen de aanwezige bedrijven en maatschappelijke organisaties worden contacten gelegd en afspraken gemaakt waarbij iedere partij zijn kennis inbrengt ten behoeve van andere organisaties in de regio.

Kraamkamer

Het is volgens Van Elswijk geen toeval dat Duurzaam Tuus een Zeeuws initiatief is. 'Zeeland is de kraamkamer van duurzaamheid met de meeste zon en wind van Nederland en Zeeuwen zijn loyaal en verantwoordelijk.'

Duurzaam Tuus wordt gehouden op zaterdag 24 maart van 11.00 tot 18.00 uur, in Studio A58 in Middelburg. Gratis toegangskaarten downloaden kan via www.duurzaamtuus.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief