Buurmeisjes Laura en Jolé kregen een armband uit Tanzania van buurvrouw Willy. FOTO ANGELA HOOGESTEGER
Buurmeisjes Laura en Jolé kregen een armband uit Tanzania van buurvrouw Willy. FOTO ANGELA HOOGESTEGER Foto: Angela Hoogesteger

Buurmeisjes verrassen Oostkapelse Willy Kollen met actie voor haar goede doel

Door: Britta Janssen Algemeen

OOSTKAPELLE – Willy Kollen is terug van een overweldigende reis naar Tanzania. De Oostkapelse bezocht projecten van haar goededoelenstichting. Onlangs kreeg ze hulp uit onverwachte hoek: buurmeisjes Laura en Jolé zamelden als verrassing geld in.


Kollens stichting heet 'Faja Lobi Friends For Future' (FF4Future), dat ‘Vurige liefde Vrienden voor Toekomst’ betekent. De stichting helpt mensen wereldwijd en zet zich voor een land als Tanzania in voor meer educatie en zelfredzaamheid.

Armbandjes

Tijdens haar laatste bezoek kon Kollen de kleuterschool in Sumbawanga vijftig euro overhandigen, opgehaald door haar buurmeisjes Laura (9) en Jolé (5). Zij verrasten buurvrouw Willy met een spontane verkoopactie van zelfgemaakte cupcakes en kaarten. Van dit bedrag kunnen 18 schoolboekjes gekocht worden. Kollen is onder de indruk van de verrassingsactie. "Kinderen worden soms gevraagd om zich in te zetten voor het goede doel, bijvoorbeeld via school. Dat Laura zelf een actie bedacht heeft, vind ik erg bijzonder." Als dank nam ze een armband uit Tanzania voor hen mee.

Weeskinderen

Samen met een goede vriendin, die de financiën van de stichting doet, bezocht Kollen onder meer weeskinderen in een Masai dorp. "We verrasten hen met prachtige schooluniformen. Ook hebben we zonnebrandcrème uitgedeeld en in het Isoko hospitaal gebreide dekentjes voor baby’s en gebruikte brillen overhandigd.”

Kleuterschool

Een speciaal weerzien was er met Ediwelo. “Hij is een weesjongen die op zijn vierde in een vuur gevallen is. Nu, na een aantal operaties, zit hij intern op een privéschool in Mbeya.”
Het was bijzonder om het opgehaalde geld van Laura en Jolé te overhandigen op de in 2013 opgerichte kleuterschool in Sumbawanga. Kollen laat enthousiast de foto’s van dit moment aan de zusjes zien. Er staan blije kinderen op, die in hun handen klappen.

Cupcakes

Toen Laura, Jolé en hun buurvrouw elkaar op oudejaarsavond leerden kennen en gezellig oliebollen aten, vertelde Kollen over haar projecten. Zo kwam Laura op het idee om zelfgemaakte cupcakes en kaarten te verkopen. “Het was de eerste keer dat ik cupcakes maakte”, vertelt Laura. “We hebben ze verkocht in het dorp, aan oma, ooms en tantes. Er was er nog eentje over en die mocht ik zelf opeten. Hij was heel lekker.”

Contacten

Kollen was nooit van plan om een eigen stichting op te richten. Maar nadat na ruim dertien jaar haar baan bij een charitatieve instelling werd opgeheven, wilde ze doorgaan met deze ‘way of life’. Tijdens haar werkzame periode deed ze door heel Tanzania persoonlijke contacten op. Via deze contacten kwam de aanvraag voor een kleuterschool, nadat Kollen in 2008 een bedrag had mogen overhandigen voor de nieuw te bouwen Ninawi-kerk. Kollen is zangeres en dit bedrag was met een collecte opgehaald tijdens haar 40-jarig jubileumconcert. Zo zijn in de loop der jaren ook de andere projecten ontstaan. “Ik hoop met de stichting nog heel lang mooie projecten te kunnen blijven steunen.”

Scholen

Binnen FF4Future is er ruimte voor nieuwe bestuursleden. Ook wordt er gezocht naar Zeeuwse scholen die de stichting willen helpen met sparen. Vanuit de stichting kan er voorlichting gegeven worden bij kerken, scholen of verenigingen. Ook particuliere donaties zijn welkom. 

BIJDRAGE ANGELA HOOGESTEGER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief