Bart, Frida, Oscar, de tuinmoeder, Abby en Heleen (vlnr) verpotten de pelargoniums. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Bart, Frida, Oscar, de tuinmoeder, Abby en Heleen (vlnr) verpotten de pelargoniums. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Picasa

Floralia-project van start op Walcherse basisscholen

Door: Britta Janssen Algemeen

VROUWENPOLDER – Voor de 36e keer vindt het jaarlijkse Floralia-project plaats op Walcherse basisscholen. Maar liefst 750 leerlingen verzorgen hun eigen pelargonium om te leren over de natuur.

Tijdens de Nationale Buitenlesdag kregen leerlingen van groep 5/6 van De Goede Polder in Vrouwenpolder les van Heleen van Noort. Zij is vrijwilligster bij Groei en Bloei en heeft samen met de leerlingen en een tuinmoeder pelargoniums verpot. Vrijwilligers gaan bij de scholen langs en vertellen over de plant.

Verschillen
“Een pelargonium lijkt op een geranium, maar er zijn belangrijke verschillen”, vertelt Van Noort. “Zo is de bloem van een geranium symmetrisch en die van een pelargonium niet. De geranium is winterhard en komt in het wild voor. Een pelargonium kan niet tegen vorst, omdat de stengel vocht vast houdt. De plant kan daardoor niet in het wild overleven.”

Zonlicht

Van Noort heeft altijd interesse gehad voor tuinen. Sinds haar pensionering werkt ze mee aan het Floralia-project van Groei en Bloei. “De pelargonium groeit gemakkelijk en is daarom heel geschikt voor kinderen. Ze hebben niet veel nodig. Een beetje water en het plantje af en toe draaien, zodat alle kanten zonlicht krijgen." "Je moet toch ook lief tegen een plant praten?", vraagt Bart (10). De klas moet lachen. "Je hebt gelijk," zegt Heleen. "Planten groeien beter als ze aandacht krijgen."

In de tweede les, na de meivakantie, gaat Van Noort samen met de kinderen de plantjes mest geven.

Naamlabel

Pelargoniums zijn er in alle soorten, maten, geuren en kleuren. Welke kleuren de plantjes van groep 5/6 hebben is nog een verrassing. “Ik hoop dat ik een roze heb,” zegt Abby (8).

Alle kinderen mogen zelf een plantje uitkiezen. De kleine potjes rollen ze tussen hun handen, zodat de worteltjes los komen. Lara haalt het plantje met gemak uit het potje. “Ik heb dit al vaker gedaan. Toen ik bij mijn opa en oma in de tuin ging helpen,” zegt Lara (8) trots. De pelargoniums worden vlotjes verpot en krijgen een naamlabel. “Ik ga hem Gert noemen,” grapt Bart.

Huis

Tijdens de meivakantie gaan alle pelargoniums mee naar huis en komen daarna weer mee naar school. “Het is voor sommigen nog een hele verantwoordelijkheid om thuis voor hun plantje te zorgen. Als het goed gaat zal de plant snel groot worden en mooie bloemen krijgen”, vertelt Van Noort.

Ontwikkeling

In het Floralia-logboek kunnen de kinderen de ontwikkeling van hun plant bijhouden. Na drie gastlessen is het project klaar en mogen de pelargoniums mee naar huis. “Ieder kind krijgt een Floralia-certificaat. Het is ieder jaar weer een succes en ik blijf het leuk vinden om te doen.”

Klik hier voor meer informatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief