Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Kinderen planten bomen bij Ter Hooge voor World Earth Day

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Ter ere van World Earth Day plantten kinderen zondag de eerste grote bomen voor het bospark bij landgoed Ter Hooge in Middelburg.

De drie rotary clubs van Walcheren (Middelburg, Vlissingen en Walcheren) gaven gehoor aan de oproep om zich op World Earth Day in te zetten voor duurzaamheid en de natuur. Zij plantten per clublid minimaal één nieuwe boom, en er zijn 150 leden.

Kaalslag

Het openbaar toegankelijke landgoed heeft daaraan volgens de rotary clubs veel behoefte. Veel volwassen bomen in het parkbos moesten door ziekte gekapt worden, aldus de drie clubs in een gezamenlijk persbericht. 'Er zijn na de jaren vijftig veel bomen tegelijk geplant. Door de essensterftakziekte worden we nu letterlijk met kaalslag geconfronteerd.'

Planten

In januari en februari is het parkbos gedund. 'Van de gerooide bomen zijn stammen voor de verkoop gezaagd en de overgebleven takken zijn door ons gerild. Die liggen als haag aan de rand van de Koudekerkseweg', vertelt Kees Mol, lid van Rotary Club Middelburg en van beroep bosbouwer. 'Nu is de tijd gekomen om enkele grote bomen te planten. In het najaar planten we dan de jonge aanplant, ruim 1500 bomen en stuiken. Die gaan de komende decennia weer voor een evenwichtig bos zorgen.'

Van elke Walcherse rotary club kreeg één van de kinderen van de leden de eer om zondag om 12.00 uur symbolisch alvast een moerascipres te planten. 

Zomer

De boomplantactie krijgt in de zomer een vervolg voor burgers. Zij kunnen bij een tijdelijke rotarystand op de Markt in Middelburg op de zaterdagen 2, 16 en 23 juni voor vijf euro een boomcertificaat kopen en bijdragen aan de kwaliteit van het openbare parkbos. De rotary clubs verdubbelen het opgehaalde bedrag en doneren de totale opbrengst aan Stichting Van Lynden ter Hooge, eigenaar van het landgoed.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief