Afbeelding

VVV en het Zeeuws Museum geven rondleidingen in Abdijcomplex in Middelburg

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - VVV Zeeland en het Zeeuws Museum in Middelburg organiseren tot en met 28 september rondleidingen door het Abdijcomplex in Middelburg. Deze beginnen elke donderdag om 11.15 uur bij de balie van het Zeeuws Museum.

Een gids leidt de mensen rond. Deelnemers zien onder meer de Zeeuwse wandtapijten in het museum, de Statenzaal van het provinciehuis en wandelen door de eeuwenoude Kloostergangen naar de kruidentuin.

Ook komen ze in de crypte in de kelder en bekijken ze de drie aaneengesloten kerken die onderdeel zijn van het complex. De Abdij werd omstreeks 1100 gesticht door monniken uit Vlaanderen.

Rijkdommen

Het klooster verwierf enorme rijkdommen en de abt behoorde tot de machtigste en invloedrijkste in Zeeland. Na de verovering van Middelburg door de prins van Oranje in 1574 werden de monniken gedwongen te vertrekken.

Het complex werd, met uitzondering van de kerken, in gebruik genomen als zetel van de Staten van Zeeland, een functie die het nog steeds heeft.

Kaarten

De rondleiding duurt 1,5 uur en start met een bezoek aan de wandtapijten. Kosten zijn 8,25 euro per rondleiding. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV’s in Zeeland en voor het begin van een rondleiding bij de balie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief