Afbeelding

Zeeuwse bouwsector wil lokaal intensiever samenwerken

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - De Zeeuwse bouwsector wil omzetgroei vasthouden door lokaal intensiever samen te werken. Dat maakt Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, donderdag bekend. 

'De totale omzet van aangesloten leden is de afgelopen jaren flink gestegen en kwam in 2017 met 603 miljoen euro voor het eerst boven het niveau van voor 2009 uit', schrijft Bouwend Nederland in een persbericht. De omzetgegevens blijken uit de jaarlijkse enquête die Bouwend Nederland hield onder de Zeeuwse bouw- en infrabedrijven die zij vertegenwoordigt.

Prijsstijgingen

'De Zeeuwse bouwsector kan rekenen op een hogere omzet, maar verwacht verdere prijsstijgingen van arbeid en materiaal in 2018.' Bouwend Zeeland is een onderdeel van Bouwend Nederland en vertegenwoordigt 78 bedrijven die lid zijn. Jaarlijks worden zij gevraagd naar de omzetontwikkeling en bedrijfseconomische verwachtingen. Door deze uitkomsten te vergelijken met de metingen van het CBS voor de totale bouwnijverheid op landelijk en provinciaal niveau ontstaat een regionaal beeld.

Omzetstijging

Zeeuwse bouwbedrijven zijn volgens Bouwend Zeeland positief over omzetstijging. 'Hoewel de totale omzet van Zeeuwse bouwbedrijven is gestegen, heeft deze zich in de eerste drie maanden van 2018 op individuele basis wisselend ontwikkeld: bij 37 procent is de omzet toegenomen, bij 36 procent bleef deze gelijk en 28 procent zag de omzet dalen.'

Voor de komende drie maanden verwacht maar liefst 70 procent van de Zeeuwse bouw- en infraondernemers dat de omzet toeneemt, aldus Bouwend Nederland. 'In heel Nederland geldt dat voor 59 procent van de ondernemers.

Wegen

De sterke groei van de utiliteitsbouw in 2018 - van naar verwachting 14 procent - zorgt ervoor dat de totale productie toeneemt in lijn met het landelijke gemiddelde. 'Dit ondanks dat de woningbouw in Zeeland voor het tweede jaar op rij stagneert en ook de groeiversnelling van de Nederlandse grond-, weg- en waterbouw aan Zeeland voorbij gaat.'

Zeeuwse bouwers hebben voor 8,1 maanden werk in de portefeuille. Landelijk is het gemiddelde van 10,4 maanden. 

Hinder

Momenteel ondervindt bijna de helft van de Zeeuwse bouwbedrijven belemmeringen bij de productie, aldus Bouwend Zeeland. 'Vorig jaar was dit nog circa een kwart.' Ondernemers ondervinden vooral hinder van problemen in de materiaal- of materieelvoorziening, een tekort aan arbeidskrachten en de weersomstandigheden. 'Een gebrek aan orders werd door geen van de ondervraagde bouw- en infraondernemers als belemmering genoemd.'

Samenwerken

'Als we kijken naar de enorme opgave die ons alleen al staat te wachten om alle huizen uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te maken, dan zijn er veel uitdagingen', laat voorzitter Martijn van Sabben van Bouwend Nederland afdeling Zeeland donderdag weten. 'Om aan deze vraag te voldoen moeten we innovatief zijn en onze krachten verder bundelen." Mooi voorbeeld hiervan vindt hij de ondertekening van het Zeeuws Energie Akkoord. "Door intensief op regionale en lokale schaal samen te werken willen we dit doel halen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief