Aanraking met de Japanse kruiskwal kan jeuk veroorzaken.
Aanraking met de Japanse kruiskwal kan jeuk veroorzaken. Foto: Mariska Bijleveld

Geen kruiskwal meer bij De Piet, nog wel elders in Veerse Meer

Door: Britta Janssen Algemeen

ARNEMUIDEN - De provincie Zeeland trekt de waarschuwing voor de Japanse kruiskwal aan zwemmers in het Veerse Meer bij De Piet in. Het dier is hier bij de laatste controle niet meer aangetroffen. Bij Wolphaartsdijk en Kortgene zwemt de kwal nog wel rond. 

Begin juni kwam de provincie met de waarschuwing nadat Rijkswaterstaat bij Kortgene en Wolphaartsdijk een verhoogd aantal Japanse kruiskwallen aantrof in het Veerse Meer.  Aanraking met het dier kan jeuk en een rode huid veroorzaken. 'Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn.' 

Piet

Twee weken geleden zijn er ook Japanse kruiskwallen in het Veerse Meer aangetroffen bij natuur- en recreatiegebied De Piet bij Arnemuiden. 'Uit het laatste onderzoek blijkt de kruiskwal niet meer bij De Piet te zitten', laat Zeeland vrijdag weten. De waarschuwing voor De Piet wordt dan ook ingetrokken.
De waarschuwingsborden bij Wolphaartsdijk en Kortgene blijven staan. 'Rijkswaterstaat blijft onderzoek doen naar de aanwezigheid van de kruiskwallen.'

Kruisje
In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. 'De meeste zijn onschadelijk voor mens en dier.' De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. Zijn naam is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. De kruiskwal heeft korte tentakels en hiermee kan het dier steken.

Klik hier voor meer informatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief