Jur Wattel in actie. FOTO MOTOGRAFIE
Jur Wattel in actie. FOTO MOTOGRAFIE Foto: MOTOGRAFIE

Jur Wattel (11) wil knallen op EK

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG – Jur Wattel (11) is al drie jaar bezeten van de motorsport. De Middelburger heeft zich met zijn derde plaats op de Nederlandse kampioenschappen minibiken in de klasse junior B gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap in Italië.

Jur vertelt dat minibiken, in tegenstelling tot motorcross, alleen op asfalt plaatsvindt. “Eerst deed ik andere sporten, maar ik kwam erachter dat ik minibiken toch het allerleukste vind. Het is vooral leuk om te winnen en het geeft een goed gevoel om iemand in te halen. Bovendien vind ik het belangrijk om mezelf te ontwikkelen en beter te worden.”

Trainen

Volgens Jur is het hebben van talent niet de enige factor tot succes. “Je moet ook veel trainen. Ik train eens per twee weken op het Junior Track in Assen of verder het land in. Ook train ik op het verkeersopleidingsterrein van Dek in Goes. Mijn trainer Maikel Gouw heeft zelf ook op hoog niveau minibike-wedstrijden gereden.” Om in goede conditie te blijven doet Jur aan mountainbiken en motorcross. Martial arts-trainingen leren hem vallen. In de winter volgt Jur zaaltraining bij de Zeeuwse motorcrosser Stefan Hage. Volgens moeder Daniëlla heeft Jurs sport serieuze vormen aangenomen. “Hij moest voor het EK een uitgebreide sportkeuring ondergaan in het ziekenhuis. Jur heeft verschillende sponsors en rijdt dit jaar voor het fabrieksteam Blata Kusters Import. Dat bevalt goed.”

Walhalla

Tijdens het Europees kampioenschap, dat plaatsvindt van 2 tot en met 5 augustus in Franciacorta, krijgt Jur ondersteuning van de Koninklijke Nederlandse Motorsport Vereniging. “Ik heb er heel veel zin in. Ik ga de baan uit mijn hoofd leren door de lay-out uit te printen. Door de lijnen uit te tekenen waar ik moet remmen of juist moet gas geven kan ik daar straks knallen.” Hij en zijn moeder zijn realistisch over zijn kansen op een podiumplaats. “Het niveau in Italië is eigenlijk een WK-niveau”, stelt Daniella. “Italië is het walhalla van het minibiken, vergelijkbaar met wat hier het voetbal is. Het wordt pittig, maar de insteek is vooral om ervaring op te doen en te kijken waar we staan. Dat hij daar mag zijn, vind ik al een overwinning.”

46

Na het EK is Jur van plan om ook intensief te trainen met een grotere geschakelde racemotor, met als doel om in 2019 over te stappen naar de klasse NSF/Mini GP. Hij rijdt dan de wedstrijden voor het Nederlands en Belgisch kampioenschap. Zijn droom is om uiteindelijk, net als zijn grote voorbeeld Valentino Rossi, te rijden in de Moto-GP, de koningsklasse. Zowel Rossi als Jur rijden wedstrijden met startnummer 46.
Jur is te volgen via onder meer Facebook (Jur Wattel #46) en zijn website.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief