abdij-abdijcomplex-zeeland-middelburg-felice-buonadonna
abdij-abdijcomplex-zeeland-middelburg-felice-buonadonna

Zeeland en Friesland willen verder met elkaar

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Zeeland gaat meer samenwerken met Friesland. Dat de twee provincies samen willen optrekken, maakten ze dit voorjaar al bekend.

Na enkele ontmoetingen en gesprekken hebben de provinciebesturen nu gezegd dat zo’n samenwerking kansrijk is, hoewel ze op geografisch vlak ver it elkaar liggen.

De provincies lijken qua karakter op elkaar en hebben beide te maken met uitdagingen zoals bevolkingskrimp, vergrijzing, verzilting en de bereikbaarheid.

Onderwerpen

Commissaris van de koning Han Polman en zijn Friese collega Arno Brok hebben drie onderwerpen benoemd: de woningvoorraad, klimaatverandering en de betrokkenheid van jongeren bij de democratie. “We hebben als provincie beide een sterke identiteit”, zegt Polman over dat laatste onderwerp. “We willen kijken hoe we die kunnen gebruiken om jongeren meer bij het democratische proces te betrekken, mede met het oog op de verkiezingen van 2019.”

Strategie

Op het gebied van klimaatadaptatie willen Zeeland en Friesland samen een strategie maken en qua woningvoorraad gaan ze kijken hoe ze deze kunnen aanpassen zonder heel veel nieuwbouw.

Ministerie

Volgens Polman is het ministerie van Binnenlandse Zaken geïnteresseerd in de samenwerking. Rijksambtenaren zijn begin september dan ook aanwezig bij een volgende ontmoeting tussen Zeeland en Friesland. Ook de waterschappen sluiten aan.

De overheden willen de onderwerpen dan verder uitwerken.   



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief