Afbeelding

Goese politiek ageert tegen plan Middelburg om landingsbaan te verplaatsen

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Het CDA en de PvdA in de gemeente Goes zijn niet blij met het plan van de gemeente Middelburg om de landingsbaan van vliegveld Midden-Zeeland te verplaatsen.

Wethouder Chris Simons van Middelburg zei dinsdag dat de procedure om de baan met 22 graden te verplaatsen door zijn gemeente in gang is gezet. Het is een verzoek van het bedrijf Driestar dat in Arnemuiden, aan de randen van het Veerse Meer, een vakantiepark wil realiseren.

Campings

Door het verleggen van de baan veranderen ook de aanvliegroutes. De vliegtuigen zouden dan niet meer over het terrein in Arnemuiden, maar over Wolphaartsdijk, Oud-Sabbinge en de recreatieparken en campings daar komen.

Gemeenteraadslid Patrick Simpelaar van het CDA in Goes maakt zich zorgen over de veiligheid van inwoners en is bang voor de overlast voor inwoners in het buitengebied.

Financieel

Hij wijst in vragen aan het college van burgemeester en wethouders op het financiële belang van Middelburg, die in het verleden miljoenen heeft gestoken in de ontwikkeling van het recreatieterrein. “We concluderen dat er louter en alleen financiële redenen ten grondslag liggen aan het plan om de landingsbaan te draaien richting Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge”, zegt hij. Simpelaar wil weten of het gemeentebestuur op de hoogte is gebracht van het plan en wil dat ze in gesprek gaat met Middelburg.

Exporteren 

De PvdA in Goes zegt dat Middelburg de overlast exporteert om een financiële strop te voorkomen. “Middelburg is in onderhandeling met een nieuwe eigenaar voor het recreatieterrein in Arnemuiden”, aldus Wiert Omta. “Naast het recreatieterrein ligt vliegveld Midden-Zeeland. En de vliegtuigen die daar opstijgen en landen veroorzaken, zoals alle vliegtuigen, geluidsoverlast. De nieuwe eigenaar wil pas gaan bouwen als die overlast verdwijnt. En daar heeft Middelburg een oplossing voor: de start- en landingsbaan verleggen. Zodat de overlast niet over de recreatiewoningen gaat maar over Oud-Sabbinge, Wolphaartsdijk en de Goese campings langs het Veerse Meer. Als dit doorgaat kan Middelburg haar vijf miljoen incasseren en wordt de overlast geëxporteerd naar Goes. Hoe krijgen ze het verzonnen in de provinciehoofdstad?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief