Ko Jan Provoost bij het kunstwerk van zijn overleden vriend Gerard Brouwer. ARCHIEFFOTO ANNET EEKMAN
Ko Jan Provoost bij het kunstwerk van zijn overleden vriend Gerard Brouwer. ARCHIEFFOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Gerard Brouwer Classic week verzet

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Ko Jan Provoost deed dit jaar mee aan de Tour du ALS om geld in te zamelen voor de strijd tegen de ziekte ALS, maar dat vond de Domburger nog niet genoeg. Ook om zijn overleden vriend te eren, houdt Provoost zondag 30 september de Gerard Brouwer Classic. Oorspronkelijk zou deze toertocht aanstaande zondag plaatsvinden, maar door de ongunstige weersverwachting is de tocht een week verzet.

"De Gerard Brouwer Classic is een symbolische toertocht van Katwijk naar Middelburg, Gerards woon- en werkplaats", vertelt Provoost. "We rijden naar het mooiste standbeeld van Middelburg, 'De Ringrijder'." Dit heeft Brouwer vervaardigd.

ALS

"Na een ziekbed van acht maanden is mijn goede vriend Gerard Brouwer op 20 februari 2017 overleden aan ALS", vertelt Provoost. "Helaas heeft hij de herplaatsing van zijn standbeeld 'De Ringrijder', bij de voet van de Lange Jan, niet meer kunnen meemaken."

Vriendschap
De twee leerden elkaar kennen door het ringrijden. "In 1993 ontmoette ik Gerard als toenmalig secretaris van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging. Dit contact resulteerde in november 2000 in de onthulling van het standbeeld 'De Ringrijder'. Ook 'De Visleurster' in Arnemuiden is van hem en in Hulst staan twee beelden die verwijzen naar de Spaanse overheersing." De mannen en hun gezinnen bouwden een vriendschap op. "Helaas overleed Gerard aan de gevolgen van ALS. Het was een van zijn laatste wensen om, mede namens hem, geld in te zamelen voor de strijd tegen ALS. Hij wilde dat niemand meer dezelfde lijdensweg zou moeten ondergaan."

Gedachten

Daarom deed Provoost dit jaar, samen met de twee andere leden van het team 'Zeeuwen in beeld' - Jan Kees en Johan - mee aan de Tour du ALS. "Donderdag 31 mei stond de klimdag op de planning, maar de weersvooruitzichten waren dramatisch. Reden voor mij om al op 29 mei de gevreesde Mont Ventoux te beklimmen." Hij wist daarmee zijn zware missie al op dinsdag te volbrengen. "Wat mij op de been hield? Mijn gedachten, die regelmatig naar Gerard afdwaalden, tevergeefs vechtend tegen een onmenselijke ziekte. Hoezo klagen 'het is zo zwaar, ik ga het niet halen'. Het was een peuleschilletje ten opzichte van de strijd van Gerard."

Deelnemers

Omdat het doel 'Samen ALS de wereld uittrappen' nog niet is bereikt, gaat Provoost door om het 'onderste uit de financiële kan' te halen met de Gerard Brouwer Classic. Aan deze tocht van 130 kilometer doen naast de Domburger nog zestien deelnemers mee. "Met al deze mensen heb ik een band." Dit zijn Anika Cijvat, Jeroen Cijvat, Jan Joziasse, Mirjam Joziasse, Jan Maljaars, Adri de Visser, Lieven van Belzen, Adrie Reijnierse, Robert van der Wal, Anand Kanhaisingh, Marcel Provoost, Karel Voorbaat, Sander Noë, Paul Bosselaar, Krien Brouwer en Edward Laarman.

Kust
De rit begint rond 11.00 uur op de Boulevard van Katwijk, de plaats waar beeldend kunstenaar Gerard Brouwer werkte. De toertocht voert vervolgens langs de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust. Rond 17.30 uur hoopt het gezelschap bij Brouwers kunstwerk bij de Lange Jan in Middelburg te finishen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie, zoals het steunen van de actie, op www.alsacties.nl/actie/kojan-provoost.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief