Peter Blom en zijn partner geven de Koepoort een nieuwe invulling. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Peter Blom en zijn partner geven de Koepoort een nieuwe invulling. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Koepoort eindelijk verbouwd

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - De verbouwing van de Koepoort in Middelburg, de stadspoort uit 1735, is na een periode van vijftien maanden eindelijk begonnen.

De afgelopen periode van ruim een jaar zijn er vergunningen geregeld en overeenkomsten getekend voor de nieuwe bestemming van het historische bouwwerk naast de schouwburg in de binnenstad. “Dit wordt de mooiste plek om te verblijven in Middelburg. We zijn er zo blij mee!”, vertelt Peter Blom. Hij is ook eigenaar van bed & breakfast ‘t Poorthuys in de Zeeuwse hoofdstad en hoopt er samen met zijn partner Simon Appleyard in februari 2019 een tweede b&b te openen.

Barokstijl

De Koepoort is een stadspoort uit 1735. Middelburg kende ooit acht stadspoorten en daarvan is de Koepoort de enige die in zijn geheel bewaard is gebleven. De poort, in Barokstijl opgetrokken, is gebouwd door de architect Jan de Munck en de beeldhouwer Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge.

Het pand ziet er aan de buitenkant nog redelijk uit maar het interieur verkeert in een staat die zich het best laat omschrijven als bedroevend. Maar Blom ziet de twee nieuwe appartementen al helemaal voor zich. Een bouwtekening kan hij nog niet laten zien, maar het plaatje zit al helemaal in zijn hoofd. “Kijk, daar komt de keuken, en daar in de hoek een nieuwe trap naar de eerste verdieping.”

Ramen

Blom verklapt ook alvast dat de grote ramen die ooit in de gevel zaten, aan de kant van de Nieuwe Oostersestraat, terugkomen. En dat de toegangsdeuren van de poort aangepast zullen worden. En niet alleen de Koepoort zelf wordt aangepakt. Omdat de naburige Schouwburg ook net verbouwd is, en het Molenwaterpark wordt heringericht, krijgt de poort ook nieuwe bestrating én waarschijnlijk nieuwe aanlichting, zo blijkt uit een raadsvoorstel dat begin deze maand werd ingediend.

Kijk voor meer informatie over de verbouwing op Facebook-pagina van KoepoortApp.

BIJDRAGE EDWIN MIJNSBERGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief