Jutten langs de kust.
Jutten langs de kust. ARCHIEFFOTO

Veerse jeugd viert Week van de Zee

Door: Britta Janssen Algemeen

OOSTKAPELLE - In het kader van de Veerse Week van de Zee gaan 117 Veerse basisschoolkinderen vrijdag op ontdekkingstocht langs de kust.

Vrijdagmorgen (28 september) opent de Veerse wethouder Marcel Steketee de activiteiten door de kinderen - leerlingen van groep vijf en zes - te helpen een ‘living statue’ te maken.

Strandjutten

‘Geïnspireerd door de visie en het werk van kunstenaar én natuurbeschermer Friedensreich Hundertwasser maken we onderweg naar het strand een mooi kunstwerk’, laat een woordvoerder van de gemeente Veere weten. ‘Op het strand kijken we onder een loep hoe zand eruit ziet. We gaan strandjutten en kijken wat er in het water leeft.’

Belangstelling

De Veerse Week van de Zee wordt jaarlijks georganiseerd door museum Terra Maris in Oostkapelle, in opdracht van de gemeente Veere en in samenwerking met Stichting Strandexploitatie Veere. ‘Alle groepen 5 en 6 van de Veerse basisscholen kunnen gratis deelnemen en de belangstelling is altijd groot. Dit jaar doen 117 leerlingen van zes basisscholen mee. Vanwege het tij is het evenement dit keer op één dag in plaats van verspreid over een aantal dagen.’

Zand

De organisatie wil dat de (Veerse) natuur ook in de toekomst beschermd blijft en vindt het daarvoor belangrijk om de jeugd bewust te maken van de schoonheid en waarde van het landschap. ‘Zonder zand is er geen strand, maar wat is zand eigenlijk en welke kleur heeft zand? Wat kun je aflezen aan de aanspoelsels op het strand? Hoe zit het met de plastic soep? Wat doet de zoute zeewind met de bomen?’ Dit soort vragen komen aan bod in de themaweek.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief