De jachthaven van Veere.
De jachthaven van Veere. Foto: Britta Janssen

Uitgebreid herstelwerk aan Veerse kademuren

Door: Britta Janssen Algemeen

VEERE - De kademuren van de haven in Veere hebben een grote opknapbeurt nodig. De eerste fase van dit werk begint op 22 oktober en duurt tot eind maart. Maandag is er een informatiebijeenkomst over dit ruim een miljoen euro kostende project.
 

Voor fase één van het herstelwerk wordt een waterkering aangelegd voor de Koningin Beatrixbrug. Achter de brug wordt het waterpeil tot aan de Gedempte Haven verlaagd tot aan de onderzijde van de kademuur.

Trillingen

Tijdens de werkzaamheden laat de gemeente Veere de grondwaterstand monitoren. Ook controleert ze mogelijke trillingen die kunnen worden veroorzaakt door het inbrengen van damwanden en nieuwe vloedpalen.

Waterpeil

Veere verwacht dat het waterniveau in de haven in de loop van februari 2020 weer op peil is. De uitvoering van fase één duurt tot uiterlijk vrijdag 29 maart. Eind oktober 2019 begint fase twee. Die duurt tot maart 2020.

Houtrot

Uit een inspectie is gebleken dat het metsel- en voegwerk en de houtconstructie van de steiger beschadigd is. ‘Begin dit jaar zijn de kademuur en alle houten constructieonderdelen verder onderzocht en bleek een grondige opknapbeurt nodig’, laat de gemeente Veere donderdag weten. ‘Op een aantal plaatsen is de muur gescheurd en het voegwerk uitgespoeld of weggevallen. Op veel plaatsen is het houtwerk zo aangetast door houtrot of zwammen dat het vervangen moet worden.’

Planten

De plantengroei op de muur is ook onderzocht en enkele planten op de kademuren blijven behouden. ‘Sommige delen van de muur worden in zijn geheel weggehaald en later teruggemetseld. Op sommige delen van de muren wordt het voegwerk zo aangebracht, dat planten zich makkelijk kunnen hechten.’
De restauratie begroot Veere op 1.260.000 euro.

Informatiebijeenkomst

Op maandag 1 oktober organiseert de gemeente Veere een informatiebijeenkomst over dit project in Het Akkoord, aan de Ouderstraat 9. Dit bijeenkomst begint om 19.30 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief