grote-kerk-veere-large
grote-kerk-veere-large

Zeeland wil culturele hoofdstad van Europa worden

GOES - Zeeland denkt erover zich kandidaat te stellen voor de titel culturele hoofdstad van Europa in 2033.


Tien jaar eerder wil de provincie groots herdenken dat het 700 jaar is geleden dat de Vrede van Parijs is getekend. Het akkoord in 1323 maakte een einde aan de spanningen tussen Holland en Vlaanderen, die tot dat jaartal regelmatig in de clinch lagen om Zeeland.

Het toewerken naar de twee doelen, stippen op de horizon, zoals de provincie ze noemt, moeten de samenwerking op cultureel gebied in Zeeland versterken.

Samen in zee

Dat staat in het cultureel profiel ‘Samen in zee’ dat dinsdag is gepresenteerd. Het is een vervolg op het bidbook dat de provincie en de steden Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen eerder hebben ingediend bij het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat was weer nodig om aanspraak te maken op Rijksgelden voor cultuur.

Minister Ingrid van Engelshoven zei vorig jaar dat het cultuurgeld niet alleen meer naar de Randstad moest gaan, maar ook naar de regio.

Gesprekken

Het profiel gaat ook naar Van Engelshoven. Het is gemaakt op basis van gesprekken met ongeveer 150 vertegenwoordigers uit de culturele sector. “We zijn nog niet veel verder dan dat we het eens zijn over deze visie in het profiel. Er volgen snel concrete stappen”, zegt gedeputeerde Ben de Reu. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief