GFT afval scheiden vuilnis_342288611.jpg
GFT afval scheiden vuilnis_342288611.jpg (Foto: Shutterstock)

Veere doet niet mee aan proef met nascheiden van afval

DOMBURG - De gemeente Veere doet niet mee aan een proef met het achteraf scheiden van plastic en drankkartons uit het restafval.


De Zeeuwse gemeenten werken op het gebied van afvalverwerking samen in het Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland (OLAZ).

De Rotterdamse afvalverwerker AVR laat een machine bouwen die plastic en drankkartons kan scheiden van het restafval. De machine is klaar in 2020.

Betaling

AVR heeft de Zeeuwse gemeenten via OLAZ aangeboden om tegen betaling mee te werken aan een proef om op deze manier afval te scheiden. Inwoners moeten groente, fruit en tuinafval, glas en papier dan nog wel apart houden.

Pilots

Veere doet niet mee. In de gemeente lopen momenteel zeven pilots waarbij inwoners plastic en kunststof aan de bron scheiden. Eind volgend jaar evalueert de gemeente deze proeven en bepaalt dan welke manier van inzamelen goed werkt. “Nu al kiezen voor nascheiden doorkruist deze pilots”, zegt het college van burgemeester en wethouders in het raadsvoorstel. Bovendien denkt ze dat mensen door afval zelf te scheiden milieubewuster worden.

Formaat

Daarnaast zijn de in 2013 gekochte minicontainers te klein om zowel restafval als kunststof en plastic in te gooien. Veere heeft destijds bewust voor het formaat gekozen om het scheiden te stimuleren. In dat kader zijn in alle kernen ook ondergrondse containers geplaatst voor kunststof en plastic. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief