Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere.
Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere. (Foto: Gemeente Veere)

Burgemeester Veere: 'Veel geleerd van politiek bewogen jaar'

DOMBURG - In zijn nieuwjaarsspeech noemde de Veerse burgemeester Rob van der Zwaag 2018 woensdagavond een politiek bewogen jaar voor de gemeente Veere. “Integriteit was een groot item in 2018. We hebben veel geleerd.” Vooruitblikkend op 2019 haalde hij de herdenking van 75 jaar De Slag om de Schelde en het onderzoek naar balans tussen de leefbaarheid en het toerisme in de gemeente aan.
 


In maart vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. “Ongebruikelijk voor Veerse begrippen was er pas net voor de zomer een nieuw college”, zei de burgemeester bij de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Domburg.

Integriteit

In mei stapte wethouder Jaap Melse op na vraagtekens over zijn integriteit. Niet veel later werd ook de integriteit van Bert van Halderen in twijfel getrokken, voordat hij goed en wel benoemd was tot wethouder. Extra onderzoek, uitgevoerd op verzoek van Van der Zwaag, wees uit dat er geen beletsel was om de VVD’er te installeren als wethouder. Daarmee vormt Van Halderen nu samen met burgemeester Van der Zwaag en de wethouders Arie Schot (SGP) en Marcel Steketee (DTV) het dagelijks bestuur van de gemeente Veere.

Herdenkingen

Over het nieuwe jaar vertelde de burgemeester dat de gemeente Veere nauw betrokken is bij de herdenking van De Slag om de Schelde, dit jaar 75 jaar geleden. Daarnaast herdenkt Veere de invasie van de Britten in 1809.

Porthos

Op het gebied van zorg en welzijn is een grote verandering dat Porthos - het gezamenlijke zorgloket van de Walcherse gemeenten Veere, Middelburg en Vlissingen - met ingang van 2020 sluit. “Dat is een politieke keuze. Er waren geen signalen uit de samenleving dat het slecht ging met Porthos.” Veere krijgt een nieuw loket. “Dat moeten we in 2019 opzetten, zonder dat cliënten daarvan last ondervinden.”

Wonen

Vorig jaar zei Van der Zwaag in zijn nieuwjaarstoespraak dat wonen het grootste probleem voor Zeeland wordt. “Dat is uitgekomen. De huizenprijzen stijgen en er is een groot woningtekort. Het is goed dat we samen met Middelburg en Vlissingen afspraken hebben kunnen maken. Maar de provincie Zeeland wilde ons contingent terugbrengen, ondanks dat je kon zien dat er vraag naar huizen was. Zeker op het gebied van senioren- en starterswoningen. Hopelijk ondersteunt de provincie de plannen nu wel.”

Leefbaarheid

Over het toerisme zei Van der Zwaag dat het een belangrijke economische motor voor de gemeente is, maar dat het grote aantal toeristen en recreanten ook de leefbaarheid voor de inwoners onder druk zet. “Vandaar dat we de mogelijkheden onderzoeken om hierin een balans te vinden.” De gemeenteraad behandelt deze maand een voorstel over kamerverhuur. “Het is onze oprechte intentie om het leefbaar te houden voor onze inwoners. Ik ga hard werken om dat vertrouwen in elkaar te bewerkstelligen.”  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief