Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Stefan Siwabessy: 'Als iets niet lukt, moet je iets anders proberen'

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten? In deze eerste aflevering is Stefan Siwabessy aan de beurt.

Middelburger Stefan Siwabessy (1976) is geen praatjesmaker. Als gitarist en bandleider van Waylon maakt hij al tien jaar lang bijzondere dingen mee. Als ik hem spreek is hij nog aan het bijkomen van twee shows in een afgeladen Ahoy. Tegen mijn verwachting in begint Stefan daar niet over. Al na een paar minuten hebben we het over zijn jeugd, zijn drijfveren en vooral over de mensen die hem hebben geïnspireerd.

Kunst

Stefan is niet alleen muzikant; sinds een jaar of vijf timmert hij ook aan de weg als kunstenaar. Zijn werken zijn een combinatie van fotografie en schilderkunst. “Ik wist op jonge leeftijd al dat ik iets met muziek wilde doen en ben er uiteindelijk vroeg voor gegaan. Als zesjarig ventje zat ik op de wc eigen melodietjes te verzinnen, met de band Doe Maar als grote inspiratiebron. Ik leerde gitaar spelen toen ik elf was, maar ik wist ook al vroeg dat je soms andere wegen kunt bewandelen. Je leeft maar één keer, daarom moet je doen wat je moet doen. Doorzettingsvermogen is alles, maar als iets niet kan of lukt, moet je gewoon eens iets anders proberen.”

Leerzaam

Stefan zegt dat hij tot dat inzicht kwam op zijn vijftiende, toen zijn moeder overleed. Een verdrietige, maar ook leerzame periode. Stefan vond een knipselmap die zijn moeder jaren had bijgehouden van pa Siwabessy, een zeer verdienstelijke voetballer. Stefan wist er wel iets van, maar omdat zijn vader bescheiden is lang niet alles. Hij ging zijn vader beschouwen als een held én voorbeeld op het gebied van aanpassingsvermogen. Toen zijn vader rond zijn 25e besefte dat hij toch geen profvoetballer zou worden, hing hij zijn schoenen aan de wilgen en werd professioneel fotograaf. Dat bleef hij tot zijn pensioen.

Diploma

Pa Siwabessy leerde zijn zoon om door te zetten. De schoolprestaties van Stefan hadden ernstig te lijden onder de gebeurtenissen, maar hij wilde muzikant worden. Pa steunde hem. Uiteindelijk behaalde Stefan zijn diploma en ging naar het conservatorium. Stefan zou twintig jaar buiten Zeeland wonen. Eerst vijftien jaar in Breda, daarna vijf jaar in Amsterdam. Hij was bijna fulltime bezig met muziek, zowel als muzikant als docent aan de Herman Brood Academie in Utrecht. Nu is hij al tien jaar bandleider van Waylon. Veel van zijn dromen zijn uitgekomen. “Te gek, toch? Als je ambitieus bent, wil je steeds door dat plafond gaan. Die eerste uitverkochte zaal, dan in Paradiso en dan in een uitverkocht Ahoy. Het is te gek om dat mee te maken.”

Knagen

Heeft Stefan het nu allemaal gezien en gedaan op muzikaal gebied? Integendeel. In 2012 begon het wel te knagen in Amsterdam. Huisje, boompje en beestje kwamen in beeld. Stefan sloeg toe. Via Facebook leerde hij Marcia Smeding kennen. Niet veel later gingen ze samenwonen in Zeeland. Marcia was binnen de kortste keren zwanger, al tijdens het tweede kennismakingsbezoek aan de schoonfamilie.

Uitgangspunt

Het was niet gepland, maar ze vonden het fantastisch. Ze zijn in de wolken met hun dochter Nova Sue. Feit is dat het nu niet meer om muziek alleen draait. Hij treedt nog zeer regelmatig op en geeft les, maar er is meer rust en zekerheid. De afslag naar beeldende kunst is daar een bewijs van. Ook hier was pa Siwabessy weer een inspiratiebron met zijn fotografie. Bij Stefan zijn foto's het uitgangspunt, maar met verf en andere materialen maakt hij er collages van met een eigen karakter. Hij exposeert en verkoopt zijn werken regelmatig. Hij heeft talent, maar ook doorzetting- en aanpassingsvermogen.

TEKST EN FOTO'S EDWIN MIJNSBERGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief