Anja Geldof en Stefanie Huibregtse met de woondeken.
Anja Geldof en Stefanie Huibregtse met de woondeken. (Foto: M van Dijke)

Oud Zeeuws breiwerk vastgelegd in moderne woondeken

ARNEMUIDEN - Meer dan twee eeuwen Zeeuws breiwerk zijn samengevat in een woondeken van Anja Geldof en Stefanie Huibregtse. Op zaterdag 9 februari geven zij een presentatie over de deken in Museum Arnemuiden.


De woondeken bevat dertig gebreide blokken met ajourmotieven van avonddoekjes, haakmutsjes, slaapmutsen en labedissen uit de Zeeuwse streekdrachten.

Avonddoekje

De bedenksters van dit 'Beddengoed van Tante Zoet' zijn Anja Geldof uit Tholen en Stefanie Huibregtse uit Middelburg. “We zijn begonnen aan een geweldige uitdaging”, vertelt Geldof, “want er zijn nooit kant-en-klare patronen geweest van bijvoorbeeld de witte, grijze en zwarte avonddoekjes die vrouwen op Walcheren en Zuid-Beveland droegen. Ze bedachten ze vaak uit hun hoofd. Of als ze er eentje zagen die ze mooi vonden, probeerden ze die na te maken. Soms hadden ze hooguit een kladje met wat summiere aantekeningen. Bekend is het verhaal dat als iemand een avonddoekje zag wat zij mooi vond, ze achter de draagster ervan in de kerkbanken ging zitten. Zo kon ze het doekje bestuderen."

Naamgeefster

Verhalen van de maaksters en draagsters van de oude kledingstukken komen voorbij op het blog ‘Het GeriefGoed van Tante Zoet’. De naam van één van die vrouwen werd gekozen als naamgeefster van het nieuwe handwerkproject: Tante Zoet. “Zij was mijn oudtante en wij bewaren zeer warme herinneringen aan haar", vertelt Huibregtse. 

Patronen

Naast het uitgeven van het patroon van de woondeken ontwikkelen Geldof en Huibregtse complete patronen van avonddoekjes en modernere varianten hiervan. “Tegenwoordig worden de avonddoekjes van moeders of grootmoeders niet meer gedragen", aldus Huibregtse. "Het past niet zo op hedendaagse kleding. Met het verdwijnen van vrouwen in dracht verliezen deze doekjes hun waarde. Wij maken daarom niet alleen patronen van de authentieke doekjes, maar ontwikkelen ook moderne varianten."

Haakmutsen

De twee handwerkliefhebbers bestuderen ook onder meer labedissen, slaapmutsen en haakmutsen. Die werden bijvoorbeeld op Tholen, Schouwen-Duiveland én in Zeeuws-Vlaanderen gedragen werden. “Je merkt dat het veel lastiger is om die te vinden en er breimotieven uit te ontcijferen. Dit soort kledingstukken wordt al lang niet meer gedragen”, weet Geldof. “Gelukkig hebben we veel ervaring opgedaan in het ontcijferen van oud fotomateriaal tijdens ons eerder onderzoek naar de visserstruien.”

Meebreien

Op zaterdag 9 februari om 14.00 uur geven Anja Geldof en Stefanie Huibregtse een presentatie in Museum Arnemuiden. Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen liefhebbers meebreien aan het beddengoed in de Wolwinkel aan de Markt.
Klik hier voor meer informatie. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief