Foto: Annet Eekman

Groot onderzoek naar leefbaarheid in Veere begint met enquête

DOMBURG - Zet het toerisme de leefbaarheid in de gemeente Veere onder druk? Dat is de strekking van een enquête die de gemeente deze maand houdt onder 5200 willekeurig gekozen inwoners. Het is het eerste van in totaal vijf onderzoeken naar de balans tussen leefbaarheid en toerisme. Na de zomer maakt een extern bureau een analyse van alle gegevens voor de gemeenteraad. “Dan kunnen we gefundeerde keuzes maken”, zegt wethouder Bert van Halderen.


De gemeente Veere verspreidt de vragenlijst vanaf maandag in fases. Uiteindelijk krijgen 5200 inwoners - vierhonderd personen in elk van de dertien kernen - de enquête in de bus. Ze hebben een maand de tijd om die in te vullen.

Neutraal
“We kiezen voor willekeurige verzending, omdat we een zo neutraal mogelijk beeld willen krijgen van hoe onze inwoners de toeristische drukte ervaren”, legt de wethouder uit. “In de enquête vragen we naar de postcode, leeftijd, economische situatie en of iemand in Zeeland is geboren. In de antwoorden krijgen we dus wel een beeld van de invuller.” Van Halderen hoopt op een minimale respons van tien procent. “Maar dat vind ik nog niet zoveel. Hoe hoger de respons, hoe representatiever de resultaten natuurlijk zijn.” Om de ontvangers te stimuleren de vragenlijsten in te vullen, verloot de gemeente cadeaubonnen.

Kamerverhuur
Naast deze enquête staan er voor de komende maanden nog vier onderzoeken naar de leefbaarheid op stapel. Zo beschikt het Kenniscentrum Kusttoerisme - dat samen met de HZ University of Applied Sciences ook de enquête uitvoert - over gegevens over verblijfsrecreatie. Veere brengt per kern de hoeveelheid verblijfsaccommodaties, zoals hotels, pensions en campings in beeld. De gemeente wil vooral een duidelijker overzicht hebben van de private huursector, waaronder Airbnb en kamerverhuur vallen. “Daarvoor kijken we bijvoorbeeld in de straten.”  

Parkeerdruk
Het derde onderzoek spitst zich toe op de parkeerdruk. “We horen van inwoners dat zij hun auto niet kwijt kunnen bij hun huis, omdat toeristen plekken innemen. Voor dit onderzoek tellen we bijvoorbeeld auto’s in het hoogseizoen.”

Het vierde onderzoek gaat over de verkeersstromen in de kernen. “Hoe druk is het met dagtoerisme dat de kernen in en uit rijdt?”

Marketing
Het totaalpakket aan informatie vult Veere aan met wat er over het toerisme in de verschillende dorpsvisies staat. “Na de zomer maakt een extern bureau van al deze gegevens een analyse met conclusies voor de gemeenteraad. Zij moet dan bepalen wat we ermee willen.” Maar stel dat de gemeente bijvoorbeeld het toerisme in een bepaalde kern wil temperen, dan is dat niet zo makkelijk, erkent de wethouder. “Je kunt een toerist niet verbieden om bijvoorbeeld Domburg of Zoutelande te bezoeken. Wel kun je het toerisme sturen met onder meer marketing.”

Draagvlak
Van Halderen vindt het grote onderzoek belangrijk, omdat de gemeente op basis van de resultaten gefundeerde besluiten kan nemen. “Door dit onderzoek kunnen we straks uitleggen waarom we maatregelen wel of niet nemen. Zo creëer je draagvlak onder de inwoners. Daarom is dit een heel belangrijk onderwerp voor ons.” 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief