Afbeelding
Foto: Annet Eekman

'Paradepaardje Middelburg moet er top uitzien'

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De binnenwanden, plafonds en de buitengevels van het monumentale stadhuis op de Markt in Middelburg zijn in slechte staat. Hoe erg het is moet blijken uit een onderzoek van een zogenoemde muurpatholoog. Wethouder Johan Aalberts van de gemeente Middelburg verwacht over enkele maanden duidelijkheid.

De alarmbellen gingen rinkelen toen er in de zomer van vorig jaar een deel van een ornament van het stadhuis naar beneden viel in de Lange Noordstraat. Omwonenden en bezoekers van de binnenstad zien wel vaker steentjes vallen, maar dat zijn vrijwel altijd kiezels, die meeuwen en kauwen meenemen en laten vallen. Hier ging het duidelijk om iets anders. “Het was een vuistdik stuk”, zegt wethouder Johan Aalberts. “We hebben toen meteen een onderzoek in gang gezet.”

Onderzoek

Het college van burgemeester en wethouders wist echter al dat er binnen problemen zijn. Daar laat het stucwerk aan de wanden en plafonds los, vooral bij de ramen en deuropeningen. “Daar moesten we ook iets mee”, aldus Aalberts. Hij besloot een onderzoek uit te laten voeren naar de staat van de binnen- en buitengevels.

Temperatuur

De wethouder, opgeleid tot architect, legt uit dat de problemen vooral in de eeuwenoude delen van het stadhuis zitten, de spaarzame muren die na de verwoestende brand van 17 mei 1940 zijn blijven staan. “Er was toen sprake geweest van een enorme hoge temperatuur. Bovendien is er geblust met brak water, want veel bluswater was er in die tijd niet voor handen. De combinatie van de hitte en het zout in het brakke water is slecht voor de stenen.”

Volgens Aalberts blijkt uit het eerste onderzoek dat de bouwers na de Tweede Wereldoorlog goed werk hebben verricht door met die combinatie van zaken rekening te houden bij het herstel. “De kans is groot dat het gebroken ornament een incident is, maar aan de muren en plafonds moeten we echt iets doen.”

Patholoog

Wat er moet worden gedaan en hoe erg de schade was, was na het eerste onderzoek echter nog niet duidelijk. Daarom is een muurpatholoog ingeschakeld. Hij kijkt nauwgezet naar de staat van de gevels en het voegwerk, naar eventuele oplossingen en of de veiligheid voor de omgeving in het geding is. Er vindt onder meer onderzoek in het laboratorium plaats.

Mede daarom heeft Aalberts de gemeenteraad gewaarschuwd in een memo aan de raad. “Hij geeft een goed onafhankelijk advies. We willen echt weten waaraan we toe zijn.”

Realistisch

Aalberts wil geen paniek zaaien, maar is wel realistisch genoeg om toe te geven dat als er iets aan de hand is het flink in de papieren kan lopen. “Tien jaar geleden hebben we asbest verwijderd uit delen van het stadhuis. Dat bleek ook erg kostbaar.”

Dat het zo goed mogelijk moet worden hersteld staat volgens Aalberts echter als een paal boven water. “We hebben 1200 rijksmonumenten in onze gemeente, maar het stadhuis is natuurlijk wel een paradepaardje. Het stadhuis moet er op en top uitzien. Je wilt ook geen netten of iets dergelijks aan de buitenkant. Vooralsnog lijkt dat ook niet nodig. Het stadhuis staat heus niet op instorten.”

Aalberts verwacht over een paar maanden de resultaten van het onderzoek van de muurpatholoog. “Dan weten we wat we moeten doen en of het urgent is of dat we de werkzaamheden kunnen uitsmeren over meerdere jaren?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief