De Grote Kerk is een beeldbepalend gebouw in Veere.
De Grote Kerk is een beeldbepalend gebouw in Veere. (Foto: Britta Janssen)

750.000 euro voor Grote Kerk in Veere

VEERE - De Grote Kerk in Veere krijgt 750.000 euro van de Bank Giro Loterij om zich te kunnen ontplooien als cultuurpodium.


Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere kreeg dit nieuws dinsdagmiddag te horen tijdens het Goed Geld Gala van de Bank Giro Loterij in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Met deze bijdrage kan de stichting een grote stap zetten om van de Grote Kerk een ‘culturele hotspot’ te maken, aldus stichtingsdirecteur Gert-Jan de Koster.


Samenwerken
De Grote Kerk verandert in een kunst- en cultuurpodium met drievoudige focus. Als eerste wil de stichting lokale verbindingen, samenwerkingen en ontmoetingen smeden. Daarnaast komt er een erfgoed experience, waarbij bezoekers met de nieuwste technologieën bijzondere verhalen en de historie van de kerk op realistische wijze ervaren. 


Concurrentie
De kerk wordt ook een podium voor speciale crossover-evenementen, van zowel Zeeuwse als (inter)nationale partners, zoals Amsterdam Sinfonietta, Nationaal Ballet, Film by the Sea, Muziek Podium Zeeland en Erfgoed Zeeland. ‘Het aanbod in de Grote Kerk moet een aanvulling zijn op het culturele aanbod op Walcheren, geen concurrentie’, laat de stichting weten. ‘Daarom willen we nauw samenwerken met andere instellingen en podia.’  

Vloerverwarming
Op dit moment wordt er vloerverwarming aangebracht, zodat de Grote Kerk in alle seizoenen te gebruiken is. Op 18 en 19 mei vinden de eerste twee (muziek)voorstellingen plaats. Daarover maakt de stichting binnenkort meer bekend.

Musea
Naast de Grote Kerk kregen twee Zeeuwse musea een bijdrage: het maritiem muZEEum in Vlissingen 400.000 euro en het Zeeuws Museum in Middelburg 201.418 euro. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief