De nieuwe kinderdirecteuren met gedeputeerde Carla Schönknecht en Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie.
De nieuwe kinderdirecteuren met gedeputeerde Carla Schönknecht en Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie. Foto: IVN Natuureducatie

Kinderdirecteuren zetten zich in voor groene schoolpleinen

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Vier kinderdirecteuren voor groene schoolpleinen hebben woensdagmiddag hun jaarcontract bij de provincie Zeeland getekend. Obis, Tijn, Jedithja en Anne zijn ambassadeurs voor alle kinderen in Zeeland die een groen schoolplein en meer buitenles willen. Jedithja deelt het directeurschap met schoolgenoot Tycho.


In een zoektocht naar de juiste persoon voor de nieuwe functie van kinderdirecteur voerden Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie en gedeputeerde Carla Schönknecht van de provincie Zeeland sollicitatiegesprekken met Zeeuwse kinderen uit groep 6 en 7. Omdat ze niet konden kiezen uit alle goede kandidaten hebben ze vier kinderdirecteuren aangenomen. 

Schoolpleinen

Bij de contractondertekeningen in het provinciehuis in Middelburg kregen de kinderdirecteuren een cheque van 1500 euro om hun schoolplein aan te pakken en een videocamera voor vlogs. Hiermee kunnen ze kinderen op de hoogte houden van hun werkzaamheden en belevenissen als kinderdirecteur. 'Ze gaan veel op bezoek bij scholen en in gesprek met leerkrachten en politici om te kijken hoe groene schoolpleinen zo leuk mogelijk zijn voor kinderen', laat IVN weten. 'Als salaris mogen zij elke maand een natuuruitje kiezen in Zeeland.'

Revolutie

'Kinderen brengen ongeveer veertig procent van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen in het klaslokaal. En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn. Daarom ontketenen IVN Natuureducatie, GGD Zeeland en HZ University of Applied Sciences de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen, met steun van de provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten.' Het doel is om in één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek te geven. De benoeming van de kinderdirecteur maakt hiervan deel uit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief