zwerfafval blikje op straat 746806099.jpg
zwerfafval blikje op straat 746806099.jpg

Tientallen extra ondergrondse containers voor afval in Middelburg

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - In aanloop naar de invoering van diftar gaat de gemeente Middelburg zeker veertig extra ondergrondse containers voor kunststof plaatsen.

Ook komen er bij appartementencomplexen extra zuilen voor groente- en fruitafval. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de gemeenteraad. Inwoners krijgen de komende dagen een brief in de bus. Op welke locaties de extra containers en zuilen komen is nog niet bekend.

Honderd

Net als andere gemeenten wil Middelburg het aantal kilo’s restafval per inwoner terugdringen naar honderd kilo. Om dat te bereiken heeft ze eerder gekozen voor het diftar-systeem. Inwoners betalen dan elke keer als ze hun grijze kliko buiten zetten. Het bedrag maakt Middelburg in november bekend.

Basistarief

Vanaf 1 januari 2020 gaan inwoners dat dan per keer betalen, bovenop een basistarief. Voor het systeem zijn nieuwe containers nodig, met een chip die telt hoe vaak de kliko wordt geleegd. De gemeente deelt deze voor juli uit. Informatie over de omruildata volgt. Vanaf juli gaat de gemeente proefdraaien, maar er moet pas vanaf 1 januari worden betaald voor de grijze container.

Pas

Mensen die gebruik maken van ondergrondse containers krijgen een nieuwe afvalpas. In de ondergrondse containers kan in de toekomst maximaal veertig in plaats van zestig liter. “We doen dat omdat u bij het goed scheiden veel minder restafval heeft.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief