Afbeelding
Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Xander Koppelmans

Zes Veerenaren zijn koninklijk onderscheiden

Door: Britta Janssen Actueel

VEERE/OOSTKAPELLE - Zes inwoners van de gemeente Veere mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Uit handen van burgemeester Rob van der Zwaag ontvingen vrijdag echtpaar Brasser uit Aagtekerke, Marina Dierks-Rombouts uit Koudekerke, Hanneke de Vroe-Oldenkamp uit Veere, Jan Maranus en Adrie van Sluijs uit Meliskerke een koninklijke onderscheiding.

Er was vrijdag een feestelijke bijeenkomst voor de lintjesregen in museum De Schotse Huizen in Veere en op Buitenplaats Overduin in Oostkapelle.

Gambia

Hannie en Ko Brasser-Boone zijn gedecoreerd, omdat ze in 2005 Stichting Steun en Opbouw Gambia hebben opgericht na een reis door het Afrikaanse land. Samen met de bevolking heeft de stichting onder andere een medische post en school gebouwd. Voorzitter Hannie Brasser en penningmeester Ko reizen op eigen kosten jaarlijks naar Gambia om hulp te verlenen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en veilig drinkwater. Het paar zamelt geld in door op markten spullen te verkopen en door lezingen te geven.

Daarnaast was Ko Brasser lid van het schoolbestuur van de Springplank in Aagtekerke en Hannie Brasser is betrokken bij de Protestantse Kerk Aagtekerke. Zij was tien jaar ouderling en draagt al ruim dertig jaar zorg voor de bloemen van de kerk.

Verpleegkundige

Marina Dierks-Rombouts was onder meer mede-oprichter en secretaris van de sociëteit ter Gapinge. Van 1996 tot 2006 was ze vrijwilliger en verpleegkundige voor de Zeeuwse vakantieweek voor mensen met een lichamelijke beperking. Sinds 2003 zet ze zich op verschillende manieren in als vrijwilliger voor de bewoners van  woonzorgcentrum de Brouwerij in Koudekerke. Ook is ze betrokken bij de Dorpsvereniging Koudekerke, Amnesty International en was ze vijf jaar vrijwilliger bij zwemvereniging de Vriendenkring, voor mensen met een beperking.

Koren

Hanneke de Vroe-Oldenkamp is onder meer sinds 1990 vrijwilliger van Kamerkoor Cantus Valerius, vrouwenkoor Quodlibet en het koor Musica Cordis. Van 2011 tot 2017 was ze secretaris van Stichting Delta Cultureel en sinds 2016 is ze pr-functionaris van Stichting Feest van Herkenning die bijeenkomsten organiseert voor mensen met dementie.

Kerk

Adrie van Sluijs is onder meer ruim veertig jaar ambtsdrager van de PKN-gemeente Biggekerke/Meliskerke. Hij zet zich in als hulpkoster, diaken en ouderling en hielp bij het samengaan van de Gereformeerde kerk in Meliskerke met de Odulphuskerk in Meliskerke. Ook is hij voorzitter van de bejaardensociëteit Meliskerke en de commissie Welzijn Ouderen Meliskerke. Hiervoor organiseert hij fiets- en wandeltochten in de zomermaanden en op Koningsdag. Ook brengt en haalt hij ouderen van en naar de dagbesteding bij zorgcentrum Nieuw-Sandenburgh in Veere.

Paard en wagen

Jan Maranus was onder meer vrijwilliger bij de zorgcentra Simnia in Domburg en Ter Reede in Vlissingen en bij manege Paardoes in Vlissingen van zorginstelling Arduin. Hij ging er wekelijks op uit met cliënten met paard en wagen. Ook was hij vrijwilliger voor de Kustmarathon, voetbalvereniging Domburg, de motorcross en Oranjevereniging in Aagtekerke en voorzitter van Sportvereniging Aagtekerke.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief