dementie alzheimer afsterven bomen_524966857.jpg
dementie alzheimer afsterven bomen_524966857.jpg

Veere wil een dementievriendelijke gemeente worden

Door: Eugene de Kok Algemeen

DOMBURG - Veere wil een dementievriendelijke gemeente worden.

Doel is dat mensen die een beginnende vorm van dementie hebben zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de maatschappij. “We willen meer zorg en ondersteuning aan de voorkant regelen om zwaardere zorg te voorkomen of uit te stellen”, zegt de gemeente.

Startschot

Vorige week is het startschot gegeven voor het project. Professionals, beleidsmedewerkers en leidinggevenden luisterden onder meer naar mensen van de gemeente Kapelle, die al dementievriendelijk is.

Trainingen

Mensen die bij Welzijn Veere, de Manteling, Zeeuwland, Zorgstroom, SVRZ en de gemeente werken, krijgen binnenkort dementievriendelijke trainingen. Na de zomer volgen er stappen in Domburg, Serooskerke en Zoutelande. Dan gaan werkgroepen hun kennis delen over hoe je kunt omgaan met dementie en ze gaan welzijnsactiviteiten organiseren die ook toegankelijk zijn voor mensen die vergeetachtig zijn.

Toename

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren flink toe. Mede door de vergrijzing denken wetenschappers dat het aantal zal verdubbelen. In dementievriendelijke gemeenten doen deze inwoners zo lang mogelijk op een zo normaal mogelijke manier mee, zorgt de gemeente voor beleid op maat en zijn meer mensen zich bewust van dementie, zodat zij sneller symptomen van dementie herkennen en beter weten hoe ze daarmee om kunnen gaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief