Afbeelding
Foto: Zeeuwse Lagune

Noord-Beveland wil lessen trekken uit dossier Zeeuwse Lagune

Door: Eugene de Kok Algemeen

WISSENKERKE - De gemeente Noord-Beveland gaat zeker nog goed kijken naar haar en andermans handelen in het dossier Zeeuwse Lagune.

“We gaan het zeker evalueren”, zegt burgemeester Letty Demmers. “We willen uit elk proces lering trekken."

De gemeente en de Zeeuwse Lagune kwamen vorige week een schikking overeen. Noord-Beveland betaalt 372.500 euro aan ondernemer Marco Doeleman van de Zeeuwse Lagune. Bovendien hoeft hij de openstaande rekeningen voor leges niet meer te betalen.

Eiland

Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de gemeente en de onderneming die jarenlang werkte aan een plan voor een recreatie-eiland in het Veerse Meer. Lange tijd leken alle betrokken partijen enthousiast over het idee en steunden hem bij de plannenmakerij voor de toeristische hotspot.

Het laatste idee van Doeleman voor een schiereiland met een hotel, penthouses, appartementen en vrijstaande woningen werd eind 2016 echter weggestemd door de gemeenteraad. Twee weken daarvoor staakten de stemmen nog met zes voor en zes tegen. In 2018 volgde een definitief ‘nee’ tegen de aanleg van een eiland.

Rechter

De Zeeuwse Lagune stapte daarna naar de rechter. Aan het conflict is met de schikking een einde gekomen. “Ik kan me voorstellen dat we voortaan strakkere afspraken maken, zowel over de tijd als over de kosten. Dit plan liep maar door in de tijd”, aldus Demmers. “Op een gegeven moment was het idee zelfs ingehaald door de tijd”, voegt wethouder Anja Slenter toe. “Je moet durven zeggen: ‘Als het dan en dan niet lukt, dan moet de stekker eruit’, zegt Demmers. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief