Peetman begeleidt jonge gitaristen op het podium.
Peetman begeleidt jonge gitaristen op het podium. Foto: Cédric Broodman

Basisschoolleerlingen rocken in De Spot

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Metallica, The Cranberries en Ed Sheeran waren vorige week te horen in de Spot in Middelburg. Niet de artiesten zelf, maar leerlingen van vier Middelburgse basisscholen speelden hun nummers onder begeleiding op het podium. Het was de afsluiting van het project ‘Eddy’s kids’, waarbij de jongens en meiden een halfjaar lang muziekles kregen.

DOOR CÉDRIC BROODMAN

“Het idee van Eddy’s kids is dat je op een laagdrempelige manier van muziek geniet”, vertellen Tessa Sonnemans en Lonneke de Klerk van Eddy’s kids. “Muziek is voor iedereen. Wij zorgen voor een introductie. Heel vaak krijgen we later te horen dat er bands worden opgericht of dat kinderen gitaarles nemen.” Talent zit er zeker tussen de kinderen die woensdag op het podium te zien en te horen waren. Zo werd er een Metallica-solo gespeeld of speelde een groepje samen de hit ‘Zombie’ van de Ierse band The Cranberries.

Akkoorden
“Ik vind het spannend om het podium op te gaan, maar ik heb elke avond geoefend”, vertelt Kiera (10), uit groep 6 van de Franciscusschool. “Misschien wil ik wel gitaarspelen hierna.” Naast de Franciscusschool spelen ook leerlingen van Het Talent, de Wilgenhof en Palmenhof mee. Joris (11), uit groep 7 van Het Talent, vertelt over zijn ervaringen. “Ik vind het zo leuk dat ik al voor de tweede keer meespeel.” Ook Milan (10), uit groep 6 van de Wilgenhof, is enthousiast. “Ik heb mijn opa en oma, mijn andere opa en oma en mijn ouders meegenomen. Ik heb veel geleerd, zoals akkoorden spelen. Misschien ga ik wel gitaarspelen.”

Jammen
Het muziekeducatieproject Eddy’s kids is al voor de zevende keer van start gegaan afgelopen januari. Ongeveer zeventig basisschoolleerlingen hebben met muziekinstrumenten mogen werken en de versterkers getest. De eerste klanken van The Rolling Stones-hit Satisfaction en het themalied van The Pink Panther zijn vrijwel elke week te horen in de lokalen van de vier Middelburgse basisscholen. Het draait niet allemaal om de spotlights, zo krijgen de kinderen ook te zien hoe het er achter de licht- en geluidsknoppen aan toegaat. Ook hebben ze geproefd van jammen. “De bedoeling is dat we voor weinig kosten muzieklessen aanbieden bij de kinderen”, vertellen Sonnemans en De Klerk. “Eddy’s kids werkt samen met het Oranje fonds waardoor we goedkoper lessen kunnen aanbieden. Ook kunnen ouders eventueel financiële ondersteuning vragen bij een jeugdfonds.” Ook de gemeente Middelburg werkt mee. De muziekavond werd woensdag geopend door wethouder Carla Doorn van de gemeente Middelburg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief