Er is veel werk te zien in de kunstwinkel in de Nieuwe Burcht. FOTO TON STANOWICKI
Er is veel werk te zien in de kunstwinkel in de Nieuwe Burcht. FOTO TON STANOWICKI Foto: Ton Stanowicki

'Als kunstenaar moet je ook marktkoopman zijn'

Door: Eugene de Kok Cultuur

MIDDELBURG - In de korte tijd dat de winkel er zit, heeft ze snel naam gemaakt. Veel mensen wisten de afgelopen weken de weg naar de We the living Decreet Store te vinden in de Nieuwe Burg in Middelburg. Ramon de Nennie maakt er kunstwerken, die ook te koop zijn. Op 1 november moet de kunstwinkel zijn deuren sluiten. In de laatste weken is er niet alleen werk te zien van De Nennie, maar ook van zijn collega’s in Middelburg.

Ramon de Nennie opende de deuren van zijn tijdelijke onderkomen in juli. Hij moest weg uit zijn atelier in de voormalige sterrenwacht aan de Herengracht. Cees Verhage, die zich bezighoudt met het tegengaan van leegstand in het centrum, bood hem het pand in de Nieuwe Burg. Met Cor de Lange richtte hij het in als kunstwinkel en werkplaats. “Het werkt”, zegt De Lange. “Er is veel aanloop van mensen die willen weten wat er is te zien.”

Verliefd

De Nennie herinnert zich een Belgisch stel dat een beeld van Kees van der Ven zag staan. “Ze waren er meteen verliefd op. We hebben Kees gebeld, die naar de winkel is gekomen en de toerist heeft ontmoet. Tien minuten later was het beeld verkocht.” Volgens de kunstenaar bestaat er bij mensen drempelvrees voor galeries. “In een winkel lopen mensen sneller binnen. We vinden het allebei leuk om met de mensen te praten over kunst. Er ontstaan soms mooie gesprekken. Ik vind dat je als kunstenaar ook een beetje marktkoopman moet zijn, al heb je geen kraam.”

Pashokje

De Nennie en De Lange hebben er echt een winkel van gemaakt. Zo kun je rondstruinen tussen allerlei kunstwerken en er zelfs eentje passen in een pashokje. “Met de eierwekker in de hand krijg je van ons ten minste drie minuten om te kijken of het daadwerkelijk bij je past”, lacht De Lange.

Kledingzaak

De Nennie zou De Nennie niet zijn als hij andere kunstenaars niet de ruimte zou geven. Naast zijn sculpturen, schilderijen en grafisch werk hangen er in de voormalige kledingzaak schilderijen, foto’s en staan er beelden van Machteld van der Wijst, Hein Verwer, Bastiaan de Nennie, Koen Beekman, Tim van Eenennaam, Kaviaar, Virusgrafiek, Jeroen Kersouw, Stefan Siwabessy, Ton Stanowicki, Philip Veurink, Leontien Hooy, Kees van de Ven en Giel Louws.

Choreografe

Fotograaf Stanowicki vindt het een prachtplek. “Waar zie je dit nou? Geweldig om tussen allemaal collega’s te hangen. Ik raak er ook door geïnspireerd”, zegt hij terwijl hij door de winkel wandelt. “Ik vind het leuk dat er zoiets is en dat ik er aan mee mag doen.” Stanowicki werd vanwege de beperkte gedwongen na te denken over wat hij wilde laten zien in de kunstwinkel. Hij koos uiteindelijk voor zijn hommage aan danseres en choreografe Pina Bausch. De Nennie kan ook genieten van het werk van zijn collega’s. “Ik ben geen curator en vind het vooral heel mooi. Iets lelijks zit er niet tussen. Doordat we de werken verkopen is het een hele dynamische tentoonstelling. Het verandert voortdurend.”

Springen

De kunstwinkel moet binnenkort zijn deuren sluiten. De Nennie weet nog niet waar hij naartoe gaat. “Ik wil niet blijven verhuizen, maar een plek zoals deze zou er eigenlijk moeten zijn. Hiermee maak je de kunst in de stad zichtbaar. Als Middelburg dat zou willen, zou ze bij moeten springen.”

De We the living Decreet Store is tot en met 1 november open van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 uur en 18.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief