sinterklaas-in-middelburg-large
sinterklaas-in-middelburg-large

Compromis in Middelburg over intocht van Sinterklaas

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Stichting Evenementen Middelburg (SEM) helpt alsnog mee met de organisatie van de intocht van Sinterklaas.

De stichting, die er al ruim veertig jaar bij is betrokken, heeft een compromis bereikt met het college van burgemeester en wethouders. Dit jaar reizen er vijftig procent zwarte pieten mee en vijftig procent roetveegpieten.

Herkenbaarheid

Het stichtingsbestuur trok vorige week zijn handen van de intocht af, omdat het college eiste dat er alleen roetveegpieten mee zouden komen. Volgens het gemeentebestuur zou dat de herkenbaarheid ten goede komen, omdat in het Sinterklaasjournaal alleen nog roetveegpieten zijn te zien. De SEM, die bestaat uit vrijwilligers uit de gemeente Middelburg, wees op afspraken die er lagen over een geleidelijke afbouw van het aantal zwarte pieten. Het college zette daarop haar hakken in het zand.

Motie

D66 diende donderdag een motie in om de patstelling te doorbreken. Ze riep het college op om dit jaar akkoord te gaan met het voorstel van de SEM voor een mix van het soort pieten. “En met enige nuchterheid en coulance de verdere discussie aan te zien en niet bij te dragen aan de al veel te aanwezige polarisatie op dit onderwerp”, zei gemeenteraadslid Bas van de Reest.

Sympathiek

Het behandelen van de motie lukte donderdag niet meer, maar het college zegde toe er in een memo op terug te komen. Deze is vrijdag verschenen. Het college noemt daarin de motie sympathiek. Ze legt ook uit hoe de ruzie is ontstaan. Ze zegt dat het gesprek met de SEM over een geleidelijke overgang naar roetveegpieten vorig jaar stroef verliep en ze er geen vertrouwen in had dat het goed zou komen. “Ons standpunt heeft veel stof doen opwaaien”, zegt ze over haar besluit. “We hebben veel reacties gehad. Misschien goed om te zeggen dat we ook positieve reacties kregen. Er zijn echter ook hele nare en agressieve reacties gekomen van mensen die ons standpunt niet delen.”

Bemiddelend

Ze wil naar een intocht toe met honderd procent roetveegpieten, maar wil daar best nog een jaartje op wachten. De Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM) heeft volgens het college een bemiddelende rol gespeeld. “Met de VOM en SEM willen we een leuk en gezellig feest creëren voor de kinderen. Dat staat bij iedereen centraal.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief