Afbeelding
Foto: Eddy Westveer

Compassie Uitvaartzorg: een warm en persoonlijk afscheid

Bedrijvig Nieuws

ZOUTELANDE – Hun naam zegt het al, Compassie Uitvaartzorg. Met empathie, warmte en een persoonlijke aanpak zijn Karin Wouters en Jannie Ruitenburg inmiddels vijf jaar bezig met het verzorgen van uitvaarten en het bewijzen van de laatste eer aan overledenen. Vooral voor ouderen met dementie en betrokkenheid van kinderen hebben ze extra aandacht. "We zien het als onze missie om die ervaringen te delen."

DOOR DANIËL WISSEL

Ruim vijf jaar geleden troffen ze elkaar, na het overlijden van een gemeenschappelijke kennis. Beiden koesteren ze een grote interesse in mensen en geven ze graag een betekenis aan het afscheid nemen, want de dood hoort nu eenmaal bij het leven. "Elke uitvaart is uniek en dierbaar", vertelt Karin. "Iedereen verdient een prachtig afscheid." Ze zien iedere uitvaart als hun eerste uitvaart, zegt Jannie. "Puur, omdat je in het meest kwetsbare moment iets kan betekenen voor mensen."

Kinderen

Bij een uitvaart zijn vaak ook kinderen betrokken. Volgens het tweetal is het belangrijk om hen deel te laten uitmaken van de verwerking. "Je moet eerlijk zijn en geen rol spelen, daar prikken kinderen snel doorheen. Je moet ze niet dwingen, maar ook niet bij voorbaat zeggen dat ze te klein zijn. Kinderen voelen vaak het verdriet van ouders, juist dan moet je ze betrekken bij het verwerken van dat verdriet." Compassie Uitvaartzorg heeft speciaal voor kinderen geschreven boeken over de dood van een familielid. "Verder kunnen kinderen spelen met rouw-lego, zoals een rouwauto of begraafplaats. En rouw-kwartet maakt kinderen vertrouwd met de begrippen."
Ook geven Jannie en Karin kinderen 'troostbeertjes'. "Beertjes van pluizig katoen, zodat ze de traantjes goed kunnen opnemen. Lekker om mee te knuffelen en om te troosten." Als je zegt dat iemand is gaan slapen, worden kinderen soms bang om zelf te gaan slapen, ervaren de twee. "Door eerlijk te zijn en juist te gaan kijken, begrijpen ze de situatie beter." Karin maakte het mee in haar eigen jeugd. "Iemand was overleden, maar mij werd eigenlijk niks verteld. Dat maakt je als kind onzeker en dat willen we voorkomen."

Dementie

Karin en Jannie volgden een training voor het ondersteunen van ouderen met dementie en hun familie. "Het gevoel bij mensen met dementie verdwijnt nooit, juist dan moet je ze er bij betrekken." Door veel te praten met de familie en de kans te bieden om samen afscheid te nemen, zijn veel gezinnen blij met hun hulp. "Je krijgt geen herkansing. Nu horen we vaak dat kinderen het heel prettig vonden om nog een keer als gezin samen te zijn." Karin en Jannie vinden dat hiervoor extra aandacht nodig is, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen. "We zien het als onze missie om onze ervaringen te delen. Ieder mens wil toch in zijn gevoel erkend worden?"

Persoonlijk

De persoonlijke aanpak kost tijd, maar die steken de twee dames er met alle liefde in. De naam van hun uitvaartzorg staat symbool voor hun manier van werken. "Je bent vijf dagen onderdeel van een familie", zegt Karin. "Dan probeer je ze iets extra's te bieden, iets persoonlijks wat echt bij ze past." In deze coronatijd doen ze wat ze kunnen. "Het is lastig, maar families zijn heel dankbaar en waarderen kleine dingen enorm. Het missen van die arm om hun schouder doet pijn, maar je draagt het met elkaar." Ze halen veel voldoening uit hun dankbare werk en naast de emotionele en serieuze kant, is er ook ruimte voor humor. "Lachen om mooie herinneringen helpt enorm bij het verwerken van het verlies."

Compassie Uitvaartzorg, Melsesweg 1, 4374 NG Zoutelande

T 0118-56 32 09

T 06–57 55 06 63

T 06 -53 29 06 65

M info@compassieuitvaartzorg.nl

https://www.compassieuitvaartzorg.nl/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief