Bianca Tange bij één van de kisten van gerecycled hout.
Bianca Tange bij één van de kisten van gerecycled hout. Foto: Annet Eekman

Eigenstijl Uitvaartzorg heeft een duurzame kistenlijn

Door: Eugene de Kok Bedrijvig Nieuws

KOUDEKERKE - Met de ontwikkeling van een duurzame kistenlijn is er voor Bianca Tange van Eigenstijl Uitvaartzorg een wens in vervulling gegaan.

“Sinds het begin van Eigenstijl Uitvaartzorg loop ik met het idee rond om een eigen duurzame kistenlijn te ontwikkelen”, zegt Bianca Tange. “Ieder mens is immers uniek en dus ook de uitvaart én de kist. Het leek mij een mooi idee dat deze unieke kisten worden gemaakt van gerecycled hout en dat de binnenkant is bekleed met mooie, warme stoffen. Wat voor mij ook belangrijk is, is dat ik deze duurzame kisten tegen een betaalbare prijs kan aanbieden.”

Planken en balken

Het hout heeft een eerdere bestemming gehad. Het kan uit de bouw afkomstig zijn, maar ook uit oude huizen, gebouwen of de transportindustrie. Voorheen werd dit soort hout weggegooid, nu wordt het gebruikt voor deze kisten. Doordat het eerder is gebruikt krijgen planken en balken een unieke, geleefde uitstraling. Elke plank of balk anders.

Uitstraling

In het sloophout uit dit soort trajecten kunnen natuurlijk spijkers zitten. Deze worden verwijderd of afgeslepen. “Het hoort bij de uitstraling van sloophout. Ons hout mag hout zijn waar wat op en aan zit. Dat is ook de charme.” Op het moment wordt het hout geleverd door Van Hese Infra.

De bekleding wordt gemaakt door Diny Janssen uit Vlissingen en bestaat uit verschillende materialen. De stof die het meeste wordt gebruikt is biologisch katoen. Zij kan ook waden maken van de lievelingsdekens of overtrekken van de overledene.

De duurzame kistenlijn is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Tange en Huib Westerbeke. Vorig jaar kwamen zij in contact met elkaar. Westerbeke is begeleider bij werkleerbedrijf De Ambachten in Middelburg. “Werken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De Ambachten biedt de kans om mee te doen aan de maatschappij zonder direct een grote druk op te leggen”, legt Tange uit. “Toen we elkaar ontmoetten vertelde ik hem over mijn idee. Hij was meteen enthousiast. John Jansen heeft geholpen om de kistenlijn tot stand te brengen.”

Website

Sinds het begin van dit jaar is ook In-Made aangesloten bij het project. Ook zij werken mee aan de kistenlijn van Eigenstijl Uitvaartzorg.

Op de website staan de prijzen van de kisten en voorbeelden. Zie voor meer informatie: https://eigenstijluitvaartzorg.nl.

Eigenstijl Uitvaartzorg - Boisotstraat 30 - Koudekerke - tel: 06-18478910 - e-mail: info@eigenstijluitvaartzorg.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief