Fleur de Jeu.
Fleur de Jeu. (Foto: Tim Moerman)

Loverendale Ter Linde opent boerderijwinkel

  Bedrijvig Nieuws

OOSTKAPELLE – Op Goede Vrijdag opent Loverendale Ter Linde de deuren van de nieuwe boerderijwinkel. Het is een mijlpaal op de weg naar het eeuwfeest, dat in 2026 gevierd zal worden. “Loverendale is in 1926 opgericht door Marie Tak van Poortvliet, een pionier van de biologisch–dynamische beweging in Nederland. In haar gedachtegoed hebben we afgelopen jaren hard gewerkt aan het eigentijds maken van Loverendale Ter Linde.”


DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Loverendale Ter Linde, zoals het BD-bedrijf tegenwoordig heet, is het oudste biodynamische bedrijf van Nederland. Het gemengde bedrijf met boerderijcamping is onder leiding van Tim Moerman en Jaco Burgers heringedeeld. Er is een meerjarenplan opgezet om Loverendale hernieuwde kansen voor de toekomst te geven en ook de lokale functie weer op te pakken. De opening van de vernieuwde winkel is daar de eerste stap in.Met de herinrichting van het terrein zijn er als het ware drie sectoren ontstaan, elk verbonden aan een specifieke tak van het bedrijf: de landbouw met het vee, de boerderijcamping met bijbehorende faciliteiten en de dagrecreatie met de winkel, de koffiebar en de natuurspeeltuin.

Strokenteelt en een natuurspeeltuin
De samenhang tussen natuur en landbouw is wat de nieuwe eigenaren van Loverendale in de praktijk willen brengen. Naast het omzetten van de 100ha akkerland in een strokenteeltsysteem waarbij gewassen elkaar elke drie meter afwisselen, willen Jaco Burgers en Tim Moerman ook het vee hierin meenemen. Kleine groepen kippen, varkens en koeien zullen op gepaste tijdstippen vanuit ingerichte uitlopen in de stroken worden geleid. “Op deze manier willen we de plantaardige en het dierlijk component van het landbouwbedrijf verenigen,” aldus Moerman. Om het verhaal van de samenhang tussen natuur en landbouw verder uit te dragen, werd het afgelopen jaar flink geïnvesteerd om het erf toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor bezoekers.

“Rondom de natuurspeeltuin zijn zitplekken gemaakt waar mensen na het boodschappen doen even kunnen genieten van een kopje koffie. Ook fietsers kunnen hier even pauzeren,” zegt Fleur de Jeu, verantwoordelijke voor de ‘voorkant’ van het bedrijf. “In de boerderijwinkel bieden we een compleet assortiment aan en in de zomer komen daar eigen geteelde snijbloemen bij. In het najaar openen we een bakkerij in de schuur en kunnen dan ook ons eigen brood aanbieden.”

Op het kampeerveld is genoeg ruimte voor vijfentwintig tenten en kleine campers/caravans. “Er is zowel een binnen- als een buitenkeuken, een pizzaoven, een vuurplaats en sanitair. Mensen kunnen lekker hangen in een van de hangmatten of een rondje lopen over het terrein,” vertelt Fleur terwijl ze laat zien hoe ruim het terrein is opgezet. Op een prominente plek langs de boomgaard staat een bijencomplex. “We hebben nu elf volkjes die ons helpen met debestuiving van de fruitbomen. Net als de koeien en de varkens brengen ze een energie die doorwerkt in het hele bedrijf en dragen zo bij aan de dynamiek tussen mensen, dieren en planten.” Tim vult aan: “Alles wat we doen heeft invloed en is bepalend voor de toekomst. We denken over de generaties heen, zodat we de plek beter kunnen achterlaten dan dat we hem aangetroffen hebben. We willen ons verhaal graag uitdragen en nodigen iedereen uit eens langs te komen op Loverendale Ter Linde.”

Boerencamping Loverendale-Ter Linde
Oranjezonweg 1, 4356 EH Oostkapelle, 0118 591235
boerencamping@loverendaleterlinde.nl

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6