Afbeelding
Foto: Pixabay

Column Eugène de Kok: 'Autocue en Federer'

Door: Eugene de Kok Column

Toen Mart Smeets jaren geleden tegen Eva Jinek zei dat jonge presentatoren niet veel meer konden dan een autocue voorlezen, waarmee hij indirect een sneer uitdeelde aan zijn interviewer, vond ik het gezeur van een oude, arrogante man. Vorige week zag ik bij toeval weer eens een aflevering van Jinek. Omdat Richard Krajicek aan tafel zat, zapte ik niet meteen weg toen Jinek het telkens over Thierry had als ze de van racisme betichte politicus Thierry Baudet bedoelde, alsof ze het in de kroeg over een studievriend had. Toen tien minuutjes later het zoveelste onderwerp over de man met twee zetels klaar was en het gesprek met Krajicek begon, moest ik Smeets alsnog gelijk geven. “Het is hem gelukt”, introduceerde Jinek de toernooidirecteur van het ABN AMRO Tennistoernooi, dat maandag is begonnen in Rotterdam, “om de volgens velen beste tennisser ter wereld vast te leggen voor zijn toernooi.”

Als ze zich had hersteld, had ik niet aan Smeets gedacht, maar dat deed Jinek niet. Misschien klink ik nu wel als een oude, arrogante man, maar twee dingen klopten niet aan de autocue-zin over Federer. Ten eerste het ‘volgens velen’. Bent u de laatste jaren ooit iemand tegengekomen die Federer niet de beste tennisser ter wereld vindt? Ik niet. En als je iemand tegen het lijf loopt die Novak Djokovic of Rafael Nadal beter vindt, dan kun je dat makkelijk weerspreken met cijfers. Het ‘beste tennisser ter wereld’ is ook niet correct. Federer kan in Rotterdam de nummer één positie heroveren en weer de beste tennisser ter wereld worden, maar is de beste aller tijden. Niemand heeft zoveel Grand Slams gewonnen en staat zolang aan de top als de Zwitser, ook nog eens één van de sportiefste spelers.

Als sportliefhebber volg je deze week natuurlijk geweldenaar Sven Kramer en winterkoningin Ireen Wüst, maar als je kunt, ga dan live de grootste tennisser aller tijden aan het werk zien. Zo ver rijden is het niet naar Rotterdam. Misschien is het de laatste keer dat de grootste sportman aller tijden in Nederland is. Mag ik zeggen dat hij de grootste sportman aller tijden is? Ja, dat mag ik zeggen, aldus een uitspraak van een oude, arrogante man.

TEKST EUGÈNE DE KOK/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief