Foto: Annet Eekman

Josien de Graaf ziet in alles wat ze meemaakt miniverhaaltjes

  Cultuur

MIDDELBURG – Josien de Graaf is artistiek leider van Jeugdtheaterschool Zeeland en schrijft al jarenlang toneelstukken. Tegenwoordig kunnen ook haar gedichten rekenen op meer belangstelling. In een tijdschrift van Uitgeverij Averbode publiceert zij met regelmaat kindergedichten en ze heeft inmiddels al meer dan 180 prozagedichten op haar naam staan.


Ze was deze zomer in de Provence in Frankrijk. “Het was daar zo mooi”, vertelt Josien de Graaf. “Ik heb veel over de streek geschreven, maar ook over een mier die ik daar zag lopen terwijl hij een teennagel meesleepte. Op Facebook kreeg ik toen veel positieve reacties. Mensen kregen door het lezen van mijn gedichten het idee alsof ze op mijn schouder meereisden. Ik zie miniverhaaltjes in alles wat ik meemaak en ik wat ik ruik, hoor en zie.”

Thema

Veel gedichten hebben een maatschappelijk thema, maar ook humor speelt een grote rol. “Mijn gedichten zijn kleine beschouwingen. Humor is daarbij heel belangrijk. Ik bekijk de wereld van de positieve kant. Natuurlijk schrijf ik ook over verdrietige dingen, maar altijd met een lichtstraaltje. Niet alles is een diep dal. Er valt altijd wel wat te lachen.”

Herkenbaar

Haar gedichten gaan ergens over. “Centraal staan menselijke, herkenbare dingen. Ik laat mij inspireren door wat ik met andere mensen meemaak: de natuur en het nieuws. Ik zet mijn zintuigen open. Mijn man komt er in mijn gedichten wel altijd bijzonder slecht van af”, lacht zij. “Grappig is ook het verschil tussen mannen en vrouwen in likes op mijn gedichten. Een gedicht over scheten werd aanzienlijk meer gewaardeerd door mannen dan door vrouwen."

Stadsdichter

Als het aan Josien ligt zou zij best wat van haar proza willen publiceren. Door gebrek aan tijd is dit er tot nu toe niet van gekomen. “Ik heb een paar gedichten naar een uitgeverij gestuurd. Ondanks de vele leuke reacties op Facebook verwacht ik daar niet veel van. Franca Treur schreef mij dat ze vond dat ik beeldend en mooi kan schrijven. Van zo'n compliment word ik blij. De stadsdichter van Middelburg heeft geregeld dat ik wat mocht voorlezen tijdens de poëzieroute begin november. Misschien dat ik wat tijdschriften ga aanschrijven, maar er is nog een kleine drempel. Het zijn toch mijn proza-kindjes. Ach, ik zie wel waar het schip strandt.”

De gedichten zijn te lezen op Instagram via josienjosien en op Facebook onder de naam Josien de Graaf.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief