Foto: Annet Eekman

Leo Hannewijk wil elk hoekje van Oostkerk leren kennen

  Cultuur

MIDDELBURG - Leo Hannewijk timmert hard aan de weg met de Oostkerk in Middelburg. De kalender met evenementen is goed gevuld, tientallen vrijwilligers hebben zich aangemeld, de stichting heeft een ANBI-status, er staan 150 nieuwe stoelen in de kerk en er zijn meer dan voldoende plannen om van het monument een mooi, nieuw cultuurpodium te maken.


In de kerkbanken blijkt dat Leo Hannewijk zich goed heeft ingelezen. “Hier zaten vroeger de notabelen, apart van de rest van het volk in het midden van de kerk. Ze hadden ook een aparte ingang, hierachter”, wijst hij naar de muur waar ooit een aparte deur voor de mensen met aanzien heeft gezeten. “Ze kwamen aanrijden met paard en wagen, liepen een trapje op en namen plaats. Zo hoefden ze zich niet te bemoeien met de anderen.”

Benefiet

Op de banken waar de notabelen vroeger zaten, kan cultuurminnend Middelburg plaatsnemen tijdens de concerten, lezingen en andere evenementen. Ze kunnen ook zitten op één van de 150 nieuwe stoelen, die stichting De Oostkerk heeft gekocht. Voor de overige 125 gaat ze sparen. De kerk kon de stoelen én een nieuwe geluidsinstallatie aanschaffen dankzij sponsoren, donaties van Middelburgers en de opbrengst van benefietconcerten van Bløf en Racoon, die in april en mei plaatsvinden.

Boegbeeld

Hannewijk merkt dat de steun voor en betrokkenheid bij de Oostkerk groot is. “Als ik naar de kerk fiets ben ik soms een uur onderweg. Heel veel mensen spreken me aan en zeggen dat ze het geweldig vinden wat we doen. Dat is enorm leuk.”

Zelf geniet het voormalige boegbeeld van Film by the Sea ook met volle teugen van zijn nieuwe baan. “Het gebouw is grandioos. Fantastisch hoe ze het in die tijd zo hebben kunnen maken. Ik heb het te druk om te mijmeren, maar elke keer als ik binnen stap, geniet ik met volle teugen. De ochtend na een concert sta ik hier fluitend te stofzuigen. Dat wil ik voorlopig blijven doen, want ik wil elk hoekje van de kerk leren kennen.”

Ligconcert

Het gebouw heeft als rijksmonument tal van beperkingen, maar ook zijn voordelen. Het maakt indruk op artiesten, merkt Hannewijk. Zo waren Bløf en Racoon in voor een benefietconcert en was het voor zangeres Trijntje Oosterhuis de reden om, samen met haar vader Huub Oosterhuis, te komen op 12 mei.

Eunaudi

Andere grote namen die binnenkort optreden in de kerk zijn Dutch Baroque, die vrijdag 29 maart de Matthäus Passion uitvoert, schrijfster Franca Treur, harpiste Lavinia Meijer, gitarist Eric Vaarzon Morel en pianist Jeroen van Veen, die op 4 en 5 mei twee ligconcerten geeft met muziek van de populaire Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Bezoekers kunnen liggend op een matje, in het midden van de kerk, genieten van de muziek. Deze ligplaatsen zijn op 4 mei uitverkocht. Op 5 mei is er om 15.30 uur een tweede concert en op 25 mei speelt pianiste Iris Hond werken van dezelfde componist. “Dat is bijzonder, want ze geeft maar enkele concerten.”

Baken

Eeuwen geleden was de Oostkerk een iconisch baken in Middelburg. “Over vijf jaar hoop ik dat dit een cultureel baken is voor de stad en Zeeland. De omgeving leent zich daar ook goed voor met de Zeeuwse Concertzaal, het minitheater en de stadsschouwburg in de directe omgeving.”

Met de Zeeuwse Concertzaal, waar Hannewijk ook deel uitmaakt van het team, wordt al samengewerkt. Naast alle culturele evenementen komen er ook rondleidingen in de Oostkerk, mede dankzij de hulp van vijftig vrijwilligers. In de meivakantie en in de zomermaanden is de kerk ruim geopend voor rondleidingen. “Weinig mensen zijn boven geweest waar je de prachtige dakconstructie kunt zien en een prachtig uitzicht hebt over Middelburg.”

Het programma staat op https://deoostkerk.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES