Foto: Hans Colijn

Rem van den Bosch gebruikt trots symbool als toonbeeld

  Cultuur

MIDDELBURG – In de Koorkerk in Middelburg is tot en met 25 oktober de tentoonstelling 'Zeeuws meisje' van kunstenaar en fotograaf Rem van den Bosch te zien.


Sinds mei hangen overal in Zeeland posters van negen Zeeuwse meisjes in traditionele dracht, uitgevoerd in de kleuren van de regenboogvlag.

De posters die oproepen tot gelijkheid zijn zo’n succes dat is besloten deze in verschillende talen digitaal beschikbaar te stellen via de website www.zeeuwsmeisje.nu. “Er zijn tussen de 8000 en 9000 posters in omloop in de provincie. We hebben zo´n twintig distributiepunten waar deze gratis worden verstrekt”, vertelt Rem van den Bosch. “Via de bibliobus kunnen ze worden verspreid naar de kleinere kernen in de provincie. Zeeuws meisje moet ervoor zorgen dat mensen met elkaar in gesprek gaan over de vraag hoe we, ondanks alle verschillen, respectvol met elkaar kunnen omgaan. Ik heb het trotse symbool van Zeeland ingezet als toonbeeld van inclusiviteit.”

Prachtig

De campagne is goed ontvangen, zegt Van den Bosch. “Er is ontzettend veel belangstelling voor. Dat is mede veroorzaakt door de tentoonstelling, want duizenden toeristen uit vooral Duitsland, België en Frankrijk bezoeken elke week de Wandelkerk. Het eerste dat ze dan zien is de tentoonstelling. Ik probeer zoveel mogelijk aanwezig te zijn en met bezoekers in gesprek te gaan. Ik krijg prachtige reacties op zowel de thematiek als de beeldvorming.”

Campagne

In navolging van de campagne is een lesprogramma ontwikkeld. “De komende tijd bezoek ik elke week een school in Zeeuws-Vlaanderen om met de leerlingen aan de slag te gaan met het thema. De jongeren maken daarna zelf een campagneposter.” Als het aan Van den Bosch ligt komt het bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht. “Het gelijkheidsprincipe is een fundamenteel recht, verankerd in onze grondwet. We moeten continu blijven werken aan een samenleving waar plaats is voor iedereen.”

Tweede Kamer

Van den Bosch heeft aanvragen voor de tentoonstelling uit andere delen van het land en België. Omroep Zeeland zendt in oktober en november een zevendelige reportage over het project uit.

De provincie heeft het project zaterdag gepresenteerd in New York, tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards.

Na de Wandelkerk verhuist de expositie voor een paar dagen naar de Tweede Kamer in Den Haag.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES