<p>Jubilaris Sophia Mensen krijgt rode rozen van kandidaat-Tweede Kamerlid Barbara Oomen.</p>

Jubilaris Sophia Mensen krijgt rode rozen van kandidaat-Tweede Kamerlid Barbara Oomen.

Sophia Mensen in het zonnetje gezet door ‘haar’ PvdA

  Sport en Vereniging

MIDDELBURG - Ter gelegenheid aan de 75e verjaardag van de Partij van de Arbeid zijn vorige week in het hele land leden van het eerste uur in het zonnetje gezet. In Middelburg viel die eer te beurt aan Sophia Mensen. Zij werd via een onlineverbinding toegesproken door landelijk partijvoorzitter Nelleke Vedelaar.


De Middelburgse jubilaris kreeg uit handen van kandidaat-Tweede Kamerlid Barbara Oomen en Middelburgs fractievoorzitter Jeroen Louws een speldje en de traditionele rode rozen.

De inmiddels bijna 95-jarige Sofie Mensen werd na de SDAP vanaf de eerste dag lid van de Partij van de Arbeid. Opgevoed in een rood gezin in Hillegersberg kreeg zij het opkomen voor solidariteit en eerlijk delen met de paplepel ingegoten. In haar hele werkzame leven zette ze zich ook voor die idealen in: in het onderwijs, in de vakbond, in de Rooie vrouwen én in de lokale politiek. Mensen was van 1962 tot 1968 gemeenteraadslid in Middelburg voor de PvdA voordat ze vanwege de liefde eind jaren zestig naar Soest verhuisde. Daar speelde toen de Mammoetwet, die moest zorgen dat het onderwijs voor iedereen toegankelijk werd.

Ondanks haar hoge leeftijd is Mensen nog scherp van geest en zeer belangstellend over wat er nu in de politiek speelt. “De enige kwaal die ik heb is mijn leeftijd”, grapt ze. Stemmen ziet zij niet alleen als een burgerrecht, maar ook een burgerplicht. Samen met Barbara Oomen concludeert ze dat er ook in deze tijd nog steeds de zelfde idealen na te streven zijn als tijdens haar politieke jaren. “In Middelburg werd er in de Griffioen en de Stromenwijk gebouwd door corporaties omdat er dringend behoefte was aan huurwoningen, we streden voor gelijke rechten voor de vrouw, voor eerlijke kansen voor jongeren om zich te ontplooien in het onderwijs. Eigenlijk dezelfde zaken als waarvoor de PvdA met Barbara nu weer de bres op kan.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6